Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou

Svatomartinské hody přichází a k nim neodmyslitelně patří mladé víno, pečená husa a kaldoun. Husa je v tomto období v nabídce mnoha restaurací, ale pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, přinášíme vám recept.

Ingredience
  • 1 husa
  • 5 vajec
  • šunka
  • mandle
  • 7-9 rohlíků
  • smetana
  • máslo
  • jablka, hrušky
  • libeček, petrželka, majoránka, muškátový květ, sůl, kmín

Postup:
Husu nasolíme zvenku i zevnitř, přidáme kmín a vetřeme majoránku.

Poté si připravíme nádivku: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si uděláme sníh. Žloutky utřeme s půlkou másla, přidáme trochu muškátového květu, na kostičky nakrájenou šunku, sekané a vařené a oloupané mandle (nešetříme na jejich množství) a zamícháme.

Rohlíky nakrájíme na kostky a polijeme smetanou, přidáme libeček nebo petrželku, sníh z bílků, směs se žloutky a vše lehce promícháme a vložíme do husy. Otvor zašijeme.

To, co zbude z nádivky, upečeme vedle husy s na čtvrtky nakrájenými jablky a hruškami. Pečeme pomalu na 150 až 200 stupňů po dobu 6 hodin pod poklicí.

autor: Ludvík Hromádko

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.