Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou

Svatomartinská husa

Svatomartinské hody přichází a k nim neodmyslitelně patří mladé víno, pečená husa a kaldoun. Husa je v tomto období v nabídce mnoha restaurací, ale pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, přinášíme vám recept.

Suroviny:

  • 1 husa
  • 5 vajec
  • šunka
  • mandle
  • 7-9 rohlíků
  • smetana
  • máslo
  • jablka, hrušky
  • libeček, petrželka, majoránka, muškátový květ, sůl, kmín

Postup:
Husu nasolíme zvenku i zevnitř, přidáme kmín a vetřeme majoránku.

Poté si připravíme nádivku: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si uděláme sníh. Žloutky utřeme s půlkou másla, přidáme trochu muškátového květu, na kostičky nakrájenou šunku, sekané a vařené a oloupané mandle (nešetříme na jejich množství) a zamícháme.

Rohlíky nakrájíme na kostky a polijeme smetanou, přidáme libeček nebo petrželku, sníh z bílků, směs se žloutky a vše lehce promícháme a vložíme do husy. Otvor zašijeme.

To, co zbude z nádivky, upečeme vedle husy s na čtvrtky nakrájenými jablky a hruškami. Pečeme pomalu na 150 až 200 stupňů po dobu 6 hodin pod poklicí.

Související