Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou
Svatomartinské hody přichází a k nim neodmyslitelně patří mladé víno, pečená husa a kaldoun. Husa je v tomto období v nabídce mnoha restaurací, ale pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, přinášíme vám recept.
- 1 husa
- 5 vajec
- šunka
- mandle
- 7-9 rohlíků
- smetana
- máslo
- jablka, hrušky
- libeček, petrželka, majoránka, muškátový květ, sůl, kmín
Postup:
Husu nasolíme zvenku i zevnitř, přidáme kmín a vetřeme majoránku.
Poté si připravíme nádivku: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si uděláme sníh. Žloutky utřeme s půlkou másla, přidáme trochu muškátového květu, na kostičky nakrájenou šunku, sekané a vařené a oloupané mandle (nešetříme na jejich množství) a zamícháme.
Rohlíky nakrájíme na kostky a polijeme smetanou, přidáme libeček nebo petrželku, sníh z bílků, směs se žloutky a vše lehce promícháme a vložíme do husy. Otvor zašijeme.
To, co zbude z nádivky, upečeme vedle husy s na čtvrtky nakrájenými jablky a hruškami. Pečeme pomalu na 150 až 200 stupňů po dobu 6 hodin pod poklicí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka