Svatomartinská husa s mandlovou nádivkou

Svatomartinská husa

Na Svatého Martina v mnohých domácnostech v troubě nechybí husa. Vyzkoušejte recept, který přinese svatomartinské hody i k vám domů.

Potřebujete:
1 husu, 5 vajec, muškátový květ, šunku, mandle, 7-9 rohlíků, smetanu, libeček, petrželku, máslo, jablka, hrušky, majoránku, sůl, kmín

Postup:
Husu nasolíme zvenku i zevnitř, přidáme kmín a vetřeme majoránku.

Poté si připravíme nádivku: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si uděláme sníh. Žloutky utřeme s půlkou másla, přidáme trochu muškátového květu, na kostičky nakrájenou šunku, sekané a vařené a oloupané mandle (nešetříme na jejich množství) a zamícháme. Rohlíky nakrájíme na kostky a polijeme smetanou, přidáme libeček nebo petrželku, sníh z bílků, směs se žloutky a vše lehce promícháme a vložíme do husy. Otvor zašijeme.

To, co zbude z nádivky, upečeme vedle husy s na čtvrtky nakrájenými jablky a hruškami. Pečeme pomalu na 150 až 200 stupňů po dobu 6 hodin pod poklicí.