Taky jste někdy pašovali? V celnickém muzeu možná ožijí vaše vzpomínky

20. říjen 2018

V Králíkách vzniklo největší celnické muzeum v Česku. Právě tam, v pohraniční oblasti, kvetl obchod po staletí. Samozřejmě i na tajných lesních stezkách Králického Sněžníku a Orlických hor.   

Východočeský památník celnictví najdete v prostorách někdejšího králického gymnázia na Velkém náměstí. První návštěvníci si muzeum prohlédli v září letošního roku. Autoři projektu z Vojensko-historického klubu Erika Brno se snažili o to, aby stálá výstava o dějinách celnictví byla co nejvíc poutavá.

Při prohlídce muzea se tak ocitnete uprostřed ulice s hrázděnými domy, budete nahlížet do výlohy hokynářství nebo vstoupíte do kanceláří celníků a finančních úředníků. Muzeum celnictví v Králíkách zdaleka nepřibližuje jen dějiny vlastního regionu. První, co uvidíte, je totiž socha egyptského boha.

Iluze ulice odděluje jednotlivá období dějin

Expozice představuje všechna historická období, která vývoj celnictví ovlivnila, protože jeho dějiny jsou samozřejmě spjaté s obchodem. Projdete antickým světem, středověkem, dobou reforem Marie Terezie a Josefa II, dozvíte se, jak se pašovalo v období první republiky nebo jaké zboží chybělo a tajně dováželo v éře komunismu. Závěr expozice patří vybavení a moderním metodám v oblasti kontroly přepravovaného zboží. 

Znáte slavné celníky? 

V expozici celnictví si můžete prohlédnout kancelář vyššího celního úředníka rakouského místodržitelství nebo kancelář celního úředníka za první republiky, vystavené jsou i tehdejší stejnokroje. Výstava samozřejmě přibližuje i významné osobnosti, které v takových službách pracovali.

„Na nejslavnějšího celníka světa, francouzského malíře jménem Henri Rousseau, si lidé určitě vzpomenou, naše muzeum ale přibližuje i velké postavy rakousko - uherského a československého celnictví,“ vysvětluje prezident Vojensko-historického klubu Erika Richard Maxmilian Sicha. „Vlastní malou expozici tu má Josef Němec, komisař finanční stráže a manžel spisovatelky Boženy Němcové. A samozřejmě pozornost si zaslouží významný finanční expert a autor prvního celního zákona v samostatné Československé republice Emil Martinec.“

Pokud chcete králický Památník celnictví navštívit, udělejte si na to čas. Stojí totiž za to v klidu se podívat na dokumentární filmy, které zachycují jak vzpomínky příslušníků finanční stráže, tak i přímé výpovědi pašeráků, kteří králické pohraniční lesy křižovali v první polovině 20. století. „Tyto vzpomínky zachytil v sedmdesátých letech Jiří Panuš, náš spolupracovník a bývalý celník. Vyprávění sbíral po chalupách a my jsme ty zvukové záznamy zdigitalizovali a tak vznikl půvabný filmový dokument,“ upřesňuje Richard M. Sicha.

V muzeu samozřejmě nechybí ani historické lyže. „Tak trochu jsme chtěli evokovat i ten krásný příběh českého filmu Krakonoš a lyžníci. Dobu, kdy na nohy připnuli první lyže příslušníci finanční stráže a také samozřejmě pašeráci. Jejich figuríny, které máme v expozici vedle sebe, mají mimo jiné přiblížit i to, že jejich vztahy byly často velmi provázané,“ uvádí vedoucí muzea Sicha.

Bony a klid

Zajímavou částí expozice je bezesporu také období po druhé světové válce. „Máme tu exponáty, které pocházejí z takzvané potravinové šmeliny po roce 1945, jako například sušené maso v konzervách, poválečná americká pomoc z UNRRY,“ upřesňuje Richard M. Sicha.

V expozici si celá řada návštěvníků určitě zavzpomíná na období socializmu. Na to, jak fungovaly celní prohlídky, co se ze zahraniční vozilo a čeho byl v Československu nedostatek. Ilustrují to nejen dobové fotografie z celnic, ale také autentické ukázky balených potravin éry ČSSR.

Příslušník finanční střáže při odpočinku s vesničanem, možná pašerákem, kdesi na Králicku v roce 1914

 V muzeu celnictví samozřejmě nechybí dobové uniformy i vybavení celníků, pomůcky na odhalování drog, odběr vzorků nebo identifikaci radioaktivních předmětů. Závěr expozice patří hlavně regionálním dějinám. Králíky se nacházejí jen malý kousek od státní hranice a přechodu Dolní Lipka - Mezilesí.

V muzeu vás proto zastaví závora, vedle ní nechybí historická budka strážného a velmi působivá je také imitace nádraží v Mezilesí, jako připomínka odbavování a společných česko - polských celních služeb. Expozice také navazuje na Památník a expozici finanční stráže, která je umístěná v podzemí pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“ v Králíkách.

autor: BRA
Spustit audio

Související