Tipy na víkend v Pardubickém kraji: ArchiMyšl, Noc vědců i mykologická procházka

30. září 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na výstavu trampského muzea v Horním Jelení, užijte si westernové odpoledne v Žamberku nebo si poslechněte koncert souboru Škroup v Lázních Bohdaneč.

Na pardubické univerzitě bude v pátek Noc vědců. Od 16 do 22 hodin si tak budete moct v prostorách Fakulty chemicko-technologické a Dopravní fakulty Jana Pernera vyzkoušet nejrůznější přístroje. Zájemci si projdou testem barvocitu, naučí se cvičit čich nebo zjistí, jak svět vnímá netopýr.

Mobilní trampské muzeum

Od pátku do soboty můžete zajít na výstavu trampského muzea v rekreačním zařízení Tramtáryje v Horním Jelení. Účastníci si tam budou moc nejen prohlédnout trampské mobilní muzeum, ale také se budou moct zapojit do muzejního potlachu nebo různých soutěží pro děti i dospělé.

Světový den architektury v Litomyšli

Od čtvrtka až do neděle můžete zajít na ArchiMyšl. Tento festival na oslavu světového dne architektury bude po celé Litomyšli. Zúčastnit se tak můžete třeba vernisáží různých stavebních projektů, workshopu na téma Dřevo v rukou architekta nebo prohlídek různých staveb ve městě. Přesný program je na stránkách www.litomysl.cz.

Den architektury je celorepubliková akce, která běží na přelomu září a října ve více než stovce měst a obcí po celém Česku a Slovensku. Motto letošního 12. ročníku zní “Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměří na příkladná řešení rekonstrukcí a revitalizací.  Zároveň řeší i ekologická témata a připomíná slavné osobnosti.

Třeba v Pardubicích si můžou milovníci architektury vybírat hned z několika procházek. Na proměny města za posledních 30 let se zaměří v Ústí nad Orlicí. Parky a zeleň ve městě jsou zase tématem v Žamberku. Se Dnem architektury jde ruku v ruce i přehlídka Film a architektura.

Poklady zahrádkářského svazu

V Koclířově u Svitav bude po celý víkend výstava ovoce a zeleniny. V sálu Českomoravské Fatimy uvidíte vždy od 9 do 17 hodin výpěstky okresních organizací Českého zahrádkářského svazu na Svitavsku, ale také výstavu keramických výrobků a patchworku.

Sraz kovbojů v Žamberku

V Žamberku budou v sobotu slavit 30 let od založení country taneční skupiny Alabama. Při této příležitosti organizátoři uspořádali westernové odpoledne. Na louce u náměstí Generála Knopa uvidíte ukázky kovbojských jezdeckých dovedností, koltaře ze Šiklova Mlýna i šermířský spolek Honorata.

Pouť lidí dobré vůle

Oblastní charita Pardubice na sobotu připravila duchovní pouť do Luže. Vydat se na ní můžete z Pardubic nebo Chrudimi, a to pěšky, na kole nebo autobusem. Pouť zakončí mše svatá v 15 hodin v chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku. Bližší informace najdete na stránkách pardubické charity.

Oba hlavní hrdinové románu Tovaryšstvo Ježíšovo jsou pohřbeni v chrámu Na Chlumku

S mykology na Podhůru

Na mykologickou vycházku se můžete vydat v neděli na Chrudimsku. Spolu s odborníky se zájemci vydají do lesů na Podhůře, kde budou hledat houby a určovat jejich druh. Sraz je v 9 hodin u vodárny na Monaku. Vycházka navazuje na výstavu hub, která je od pátku do soboty ve slatiňanském Společenském domě.

Škroup v bohdanečském kostele

Na koncert komorního souboru Škroup můžete zajít v neděli od 15 hodin do kostela svaté Máří Magdalény v Lázních Bohdaneč. Můžete se těšit na hudbu z období klasicismu, romantismu i na skladby 20. století.

autoři: Barbora Slezáková , MAL , pta
Spustit audio

Související