Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Food days v Litomyšli nebo historické betlémy v Letohradě

7. prosinec 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Zažijte rodinné odpoledne na zámku v Nasavrkách, poslechněte si vánoční koncert v Pardubicích nebo zajděte na Flerjarmark do České Třebové.

V Galerii města Pardubice tento týden pořádají tvůrčí dílny na motivy výstavy Mlýnský ostrov, která je k vidění v Automatických mlýnech. V pátek dílna začne v 10 hodin a bude zaměřená pro seniory. Děti, rodiče i další dospělí se dílny můžou zúčastnit v neděli od 15 hodin. Účastníci budou tvořit krajinu z křídy, cukru, špulek nití a dalších materiálů.

Festival pro gurmány

Ve vnitřních prostorách Zámeckého návrší v Litomyšli bude o víkendu gurmánský festival Food days. Těšit se můžete na dobré jídlo, pití i kulturní program. Pořadatelé připravili kuchařskou show, soutěž v pojídání cukroví, divadelní pohádku i rozhovory se zajímavými hosty.

Na betlémy do Letohradu

V Muzeu řemesel v Letohradě v sobotu začíná výstava historických betlémů. Až do konce roku tam návštěvníci uvidí přes 120 exponátů včetně zmenšeniny kostelního lodhéřovského betlému. Výstava bude přístupná každý den od 10 do 17 hodin.

Odpoledne na zámku

Na zámku v Nasavrkách můžete v sobotu strávit vánoční rodinné odpoledne. Divadelní spolek Acord tam pro děti a rodiče naplánoval dílničky, divadelní představení a zpívání koled. Program začne ve 14:30.

Vánoce podle JK Bandu

V Kulturním domě Hronovická v Pardubicích bude v neděli vánoční koncert. Vystoupí tam swingový, jazzový a taneční orchestr JK Band Pardubice. Program připomene 80. a 90. výročí od narození zpěváků Karla Černocha a Karla Hály. Akce začne v 19 hodin.

I loutky umí zpívat

Na představení loutkové pohádky Vánoční sen můžete vyrazit v neděli do Vysokého Mýta. Představení začne ve 14 hodin v sále Loutkového divadla Srdíčko a potrvá zhruba dvě hodiny. Kromě pohádky se návštěvníci můžou těšit také na společné zpívání koled.

Kovář, kameník i bača

Na Starém náměstí v České Třebové bude v neděli vánoční Flerjarmark. Od 13 do 19 hodin tam seženete výrobky přímo od jejich tvůrců. Uvidíte tam předení na kolovratu, práci mistra kováře, kameníka nebo baču s fujarou a ovečkou. V 17 hodin začne večerní hra s ohněm.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.