Tipy na víkend v Pardubickém kraji: houby ve Slatiňanech nebo Den architektury v Litomyšli

3. říjen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se do Slatiňan podívat na výstavu hub, zajděte na okresní výstavu ovoce a zeleniny do Koclířova nebo se svezte historickým trolejbusem v Pardubicích.

 

Od pátku do neděle můžete v Litomyšli oslavit světový Den architektury. Akce s názvem ArchiMyšl nabídne komentované prohlídky běžně nepřístupných staveb, besedu s architekty i promítání tematického filmu. Program najdete na stránkách www.litomysl.cz.

Houby na výstavě i v terénu

V pátek a sobotu se do Slatiňan můžete zajít podívat na výstavu hub. Exponáty uvidíte ve společenském domě vždy od 8 do 18 hodin. Na výstavu pak v neděli naváže mykologická vycházka na Podhůru. Sraz je v 9 hodin u vodárny na Monaku.

Festival pro psy

V Pardubicích bude v sobotu Westival. Z Bubeníkových sadů se mezi 9. a 15. hodinou můžete vydat na jednu ze dvou tras dogtrekkingu. Účastníci budou běhat se svými psy podél Chrudimky, městskými parky a krátce centrem Pardubic. Na 16:30 je pak naplánovaný slavnostní průvod městem.

Harmonikáři míří do Pardubic

Na sobotu je v pardubickém Kulturním domě Dubina naplánované setkání harmonikářů. Od 14:30 si tam můžete přijít zahrát nebo si poslechnout muzikanty z celé republiky. Na akci dorazí také bývalý mistr světa ve hře na pilu.

Harmonika (ilustrační foto)

Výstava (nejen) zahrádkářů

V Koclířově u Svitav bude v sobotu a v neděli okresní výstava ovoce a zeleniny. V kulturním domě vždy od 9 do 17 hodin uvidíte rekordní i běžné výpěstky, květiny, dřeviny i různé výrobky. Součástí akce bude také ochutnávka dobrot, výstava patchworku a paličkování.

76. ročník Zlaté přilby

Zlatou přilbu města Pardubic můžete přijít sledovat v neděli na plochou dráhu ve Svítkově. Od 12 hodin tam uvidíte nejstarší pravidelně pořádaný závod motocyklů tohoto druhu. Další závody jsou připravené i na pátek a sobotu.

Projížďka historickým trolejbusem

V neděli si zájemci budou připomínat 65 let provozu trolejbusů k novému vlakovému nádraží v Pardubicích. Při této příležitosti vyjede na trasu z Dukly do Polabin historické vozidlo Škoda 8Tr. Trolejbus zastaví na všech zastávkách linky 4. Jízdní řád najdete na stránkách www.dpmp.cz.

Spustit audio

Související