V Sudslavě mají unikátní barokní faru a záhadu v místním kostele

V Sudslavě na Orlickoústecku kdysi stávala tvrz loupeživého rytíře, dnes na jejím místě najdete barokní kostel. Nedaleko od něj je historická fara, která se stala centrem kulturního dění.

O loupeživém rytíři Mikuláši z Potštejna se nejčastěji mluví v souvislosti s hradem Potštejn, kde údajně ukryl obrovský poklad, po němž se pátralo celá staletí. Málokdo ale ví, že Mikuláš měl také tvrz v dnešní Sudslavě, nedaleko Brandýsa nad Orlicí.

Tu kolem roku 1338 dobyl moravský markrabě Karel, pozdější císař Karel IV. Až do asi poloviny 18. století zde údajně zůstaly pozůstatky této tvrze, které pak zmizely, možná i kvůli rozrůstajícímu se kostelu, který postavili vedle.

Kostel v „Cuclavě“

Sudslavský svatostánek, dnes zasvěcený Proměnění Páně, je zmiňován již roku 1380, což je zároveň první písemná zmínka o Sudslavě. Původně gotický kostel byl pravděpodobně zničen během husitských válek. V roce 1664 byl obnoven, ovšem jen jako dřevěná stavba. Současná barokní podoba pochází z roku 1772, kdy kostel nechal postavit hrabě Kinský. V té době a ještě na počátku 20. století se Sudslavě ale říkalo Cuclav.

Kostel Proměnění Páně v Sudslavě

Nedaleká barokní fara, postavená v roce 1692, si zachovala svou historickou podobu až do dnešních dní. A to i přes to, že část hospodářských budov a klášterní zdi zmizela, když tyto objekty využívalo místní JZD. Ve faře například fungovala vývařovna pro zaměstnance a obyvatele této nevelké obce.

Sudslava je malá, malebná vesnice s přibližně 180 obyvateli, rozkládající se v půvabném koutě Podorlicka nedaleko Brandýsa nad Orlicí. Je v nadmořské výšce téměř 500 metrů, což z ní činí jeden z nejvyšších bodů v okolí.

Sudslavská fara i záhada

Krajina kolem Sudslavy je krásná a nabízí možnosti výletů. Vydat se dá například na hrad a zámek Potštejn nebo poutní místo Homoli u Chocně.

Pokud však zůstanete v Sudslavě, určitě si nenechte ujít návštěvu barokní fary. Ta se po rozsáhlé rekonstrukci otevřela veřejnosti a nabízí prohlídky historických prostor, včetně dvou reprezentativních sálů s hudebními nástroji. Majitelé tam navíc pořádají přednášky, koncerty a akce pro děti. Můžou navštívit půdu zasvěcenou divadlu. Tento prostor je vzpomínkou na unikátní divadelní kulisy, které tam nalezli.

Když kupoval současný vlastník tento zchátralý objekt plný nepořádku, netušil, jaké poklady se v něm skrývají. Nalezl zde například barokní obraz nebo přes devadesát divadelních kulis, které nechal zrestaurovat a které dnes slouží i místním ochotníkům. Přesný původ těchto kulis zatím zůstává tajemstvím.

Ještě větší záhada se ale skrývá v kostele. Dvířka vlevo vedle presbytáře a bočního oltáře nikam nevedou, obsahují pouze výklenek s podstavcem a otvorem. K čemu sloužil, zůstává záhadou, nad níž si lámou hlavu i odborníci.

Spustit audio

Související