Tipy na víkend v Pardubickém kraji: otevřené dveře hasičů i rozhlasu v Pardubicích, bitva na Svojanově

18. květen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Oslavte Mezinárodní den včel v Malé Čeperce nebo zajděte na výstavu radiopřijímačů do Dolního Újezdu.

Od pátku do neděle bude v Letohradě Kopečková pouť. Při této příležitosti můžete kromě zábavních atrakcí navštívit také bohoslužby v kapli svatého Jana Nepomuckého, podívat se do světničky Járy Cimrmana na letohradském zámku nebo si prohlédnout ukázky lidových řemesel ve Zlaté uličce.

Na návštěvu k hasičům

Den otevřených dveří bude v sobotu na Centrální hasičské stanici v Pardubicích. Program je připravený od 9 do 15 hodin. Návštěvníci tam uvidí kynologickou brigádu, vyproštění zraněných osob, hašení hořícího automobilu i ukázku lezecké skupiny.

Středověká bitva na Svojanově

Bitvy u políček se můžete zúčastnit v sobotu na Svojanově. Od 9 do 17 hodin uvidíte v areálu hradu středověké ležení, potyčky mezi bojovníky i ukázky středověkých řemesel. Celá akce vyvrcholí v 15:30 bitvou Vikingů.

Celkový pohled na hrad Svojanov

Veteráni v Pardubicích

V Pardubicích bude v sobotu Mezinárodní veteran rallye. Závodníci vyrazí v 11 hodin z Pernštýnského náměstí. Poté pojedou zhruba 90 kilometrovou trasu a kolem 16. hodiny se vrátí zpět na náměstí.

100 let rozhlasu

V regionálním muzeu v Dolním Újezdu v neděli začíná výstava radiopřijímačů. Každou neděli tam od 14 do 17 hodin uvidíte různé předměty k připomenutí výročí 100 let vysílání Českého a Československého rozhlasu.

Otvíráme dveře do rozhlasu. Těšíme se na vás v sobotu 20. května po celý den v naší budově v ulici Anežky České v Pardubicích. Ukážeme vám studio, ze kterého k vám každý den vysíláme. A navíc se setkáte s vašimi oblíbenými moderátory včetně Marie Tomsové.

Hudební neděle

V pardubických Tyršových sadech bude v neděli Jam session. Od 14 hodin tam vystoupí žáci Hudební školy Martina Chmelaře, sbory Broučci a Skřivánek, kytaristé z Domu dětí a mládeže Alfa a hudebník Víťa Troníček. Organizátoři zvou všechny zájemce, aby si přišli společně zahrát a zazpívat.

Mezinárodní den včel

Mezinárodní den včel můžete oslavit v sobotu v Malé Čeperce. Od 10 do 18 hodin budou na místní včelnici přednášky o včelách, ukázky práce včelaře a ochutnávky medu. Přednášky začnou v 10, 13 a 15 hodin.

Myslíte pozitivně?

V sobotu můžete v areálu Svojšice na Pardubicku navštívit Festival uvědomění. Od 10 do 22 hodin tam budou připravené přednášky o pozitivním myšlení a přístupu k životu. Těšit se můžete třeba na záhadologa a spisovatele Ericha von Dänikena a další zajímavé přednášející.

Spustit audio

Související