Tipy na víkend v Pardubickém kraji: pochod k prameni Chrudimky nebo Novoroční jízda historickým vlakem

28. prosinec 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se seznámit s vánočními zvyky v Evropě do Poličky, zajděte na lesní stezku do Moravské Třebové nebo si poslechněte vánoční koncert v Trhové Kamenici.

Do Centra Bohuslava Martinů v Poličce se můžete přijít seznámit s vánočními tradicemi v Evropě. Do 7. ledna se tam dozvíte, jak v ostatních zemích zdobí stromečky, kdo jim nosí dárky nebo jak vypadá večeře na Štědrý den. V pátek a sobotu bude muzeum otevřené od 13 do 17 hodin. Poté bude výstavu možné navštívit od úterý vždy od 9 do 16 hodin.

Stezka za zvířátky

Za zvířátky do lesa se můžete vydat v Pekle u Moravské Třebové. Až do konce roku tam na cestě ke studánce návštěvníci potkají různé lesní živočichy. Na stezce nebudou chybět hry, doplňovačky, básničky a říkanky. Více informací o akci najdete na stránkách www.ddm-mt.cz.

Sraz turistů u Chrudimky

Na sobotu je naplánovaný hvězdicovitý pochod k Filipovskému prameni řeky Chrudimky. Vydat se tam můžete pěšky, autobusem nebo na lyžích. Pro turisty pak bude v cíli od 10 do 15 hodin připravené občerstvení. Podrobnosti pro účastníky jsou na stránkách www.hlinsko.cz.

Dotek starých časů

Na zámku v Hrochově Týnci bude v sobotu komentovaná prohlídka výstavy Dotek starých časů. Dozvíte se na ní zajímavé informace o historii kočárků, panenek, gramofonů a dalších zajímavých předmětů. Prohlídka začne v 15 hodin a je potřeba se dopředu přihlásit na stránkách www.dotekstarychcasu.cz.

Zámek v Hrochově Týnci

Koncert v Trhové Kamenici

Do kostela svatého Filipa a Jakuba v Trhové Kamenici si v sobotu můžete přijít poslechnout Trhovokamenickou Rybovu mši vánoční. Od 17 hodin tam vystoupí tři různé pěvecké sbory. Jako doprovod zahraje na varhany Petr Hostinský.

Motoráčkem do nového roku

V Průmyslovém muzeu v Mladějově na pondělí připravili Novoroční jízdy. Vlak tažený motorovou lokomotivou vyjede ve 12 hodin z nádraží muzea směrem na Novou ves a zpátky. Akce není vhodná pro malé děti.

Ohňostroj nad Betlémem

Na ohňostroj se v pondělí můžete přijít podívat třeba do Betléma v Hlinsku. Světelnou podívanou si užijete na betlémské návsi i v přilehlých uličkách. Akce začne v 17:45.

Spustit audio

Související