Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Týbrďo pohádky, výběr běžeckých tras, MINIvýstava v Poličce

15. leden 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Užijte si s dětmi tajuplnou stopovačku po pardubickém zámku nebo objevte krásy v okolí Kunětické hory.

V sobotu to bude 52 let, co se Jan Palach upálil na Václavském náměstí v Praze. Jako připomínku této události připravili v poličském muzeu MINIvýstavu. Tu si můžete prohlédnout v Poličce v parku u Pomníku druhého a třetího odboje už jen do úterý. Uvidíte zajímavé informace i fotky ze života Jana Palacha a zahrajete si malý kvíz. V sobotu přesně v 16:52 odstartuje výzva o udržení zapáleného ohně na pochodni po dobu 52 hodin.

Zámecká stopovačka

Navštivte s dětmi zámek v Pardubicích. Předtím si ale nezapomeňte vytisknout hrací plánek stopovačky. Můžete si ho také vyzvednout ve schránce v zámecké bráně. Na plánku najdete různé úkoly a hádanky, které děti při procházce zámkem vyplní. Pokud se vám podaří splnit všechny úkoly, zastavte se v zámecké pokladně pro odměnu.

Týbrďo pohádky

Týbrďo divadlo teď baví děti alespoň přes internet. Na jejich Youtube kanálu najdete pohádku Hermína a začarovaný stromek a celou sérii audionahrávek Já, Baryk od Františka Nepila. Poslechněte si výkony hereček jediného dětského divadla v Pardubicích v podání Jany Tiché a Lucie Haškové.

Procházka na Kuňku

Přímo do hradu na Kunětické hoře se teď sice nedostanete, ale můžete si udělat procházku po jeho okolí. Zamiřte k oběma pernštejnským rondelům u studny a pod věží nebo k sadům a lesním stezkám. Obdivovat tak můžete vnější pohled na hrad i vyhlídky po okolí.

Suchý vrch nebo Železné hory na běžkách

Rolby na Suchém vrchu už se rozjely. Upravená tak bude třeba patnáctikilometrová trasa, která startuje v Jablonném nad Orlicí. Zhruba v polovině cesty se můžete občerstvit u okénka v Kramářově chatě na Suchém vrchu. Podívejte se na mapu trasy.

Na běžky můžete vyrazit i do okolí Svitav, kam jsme vás zvali minulý týden. V Železných horách najdete také spoustu běžeckých tras. Vyberte si jednu z možností na přiloženém plánku:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka