Na Hlinecko do přírody, k roubenkám i na poutní místa

Malebná zvlněná krajina, řada půvabných chaloupek i tajemných poutních míst láká na Hlinecku k výletům. A nejde jen o Betlém nebo Veselý Kopec, zamířit je možné i k méně známým cílům.

Je to například Studnický kopec, místo jen asi dva kilometry od Hlinska, které nabízí za dobrého počasí překvapivě daleké rozhledy. Jedná se také o rozcestí několika cest i turistických tras, což naznačuje tzv. Pomník patronů české země na jeho vrcholu, který také ukazuje směr do okolních obcí. Od něj je to nedaleko například k pozůstatkům středověkého Hradiště. Ostatně, že se jednalo o území osídlené od pradávna, o tom svědčí také stará kupecká stezka, která tudy dodnes prochází.

Kolem přehrady k Svatojánským lázním

Ze Studnického kopce se dá vypravit do více směrů, které vedou malebnou krajinou k zajímavým cílům. Prohlédnout si odtud můžete také jinak nepřístupnou vodní nádrž Hamry dobudovanou v roce 1912. Ta je nejstarší přehradou v kraji a vůbec první českou přehradou se sypanou hrází. Vystavěna byla, aby zkrotila Chrudimku po několika katastrofálních povodních. Dnes především zásobuje kraj pitnou vodou.

Kvalitní vodu nejdeme ale i v jejím okolí, a to v množství průzračných studánkách a pramenů. Dokonce se věřilo v její léčivé účinky, a tak na místě jednoho z tamních pramenů vznikly také lázně a poutní místo. Říká se mu Svatojánské lázně podle barokní kapličky svatého Jana Nepomuckého, která tam nad pramenem dodnes stojí. Vede kolem ní turistická stezka, ale i tzv. Lázeňská oddychová trasa a na jedné z jejích stojí tajemná legenda o jejím vzniku.

Svatý Mikuláš a Svobodné Hamry

Dalším z oblíbených poutních míst Hlinecka je osada Svatý Mikuláš pojmenovaná po patronovi tamního kostela. Ten tam stojí od roku 1350 a na hřbitově kolem něj je pak možné si prohlédnout zajímavou sbírku litinových náhrobních křížů. Půvab tohoto místa dokresluje několik roubených nebo poloroubených staveb. Ostatně celé Hlinecko je proslulé takovými líbeznými chaloupkami. Návštěvníci je můžou obdivovat i v obci Možděnice, třeba v podobě bývalé kovárny nebo školy.

Kaplička v osadě Svatojánské lázně stojí nad pramenem údajně léčivé vody, ten pak teče do několika tůněk

Další z nich najdeme například v obci Svobodné Hamry, kde je jedna ze tří vesnických památkových zón Pardubického kraje. Zaujme unikátní roubenou krčmu, ale i objekty technického stavitelství, jako je vodní hamr a mlýnice, pozůstatky tradiční železářské výroby v Železných horách. V centru obce stojí také venkovský zámek původně z 16. století, kde se ve století 19. s oblibou scházeli čeští vlastenci včetně třeba Františka Palackého nebo Františka Ladislava Riegra.

Spustit audio

Související