Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Velká pardubická i Bramborová sobota na Veselém Kopci

5. říjen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na výstavu paličkované krajky do Chocně, zúčastněte se ornitologické procházky v okolí Lázní Bohdaneč nebo zajděte na podzimní městské slavnosti do Pardubic.

Na Velkou pardubickou se můžete přijít podívat tuto neděli. Program je připravený od 9 do 16:30 na dostihovém závodišti v Pardubicích. Na místo můžete přijet historickým motoráčkem, který bude jezdit z hlavního nádraží přes Rosice nad Labem až na závodiště. Jízdní řád najdete na webu www.motoracek.cz.

Procházka do ptačího světa

V okolí Lázní Bohdaneč se v sobotu můžete zúčastnit ornitologické procházky. Účastníci budou obdivovat starobylou rybniční krajinu a pozorovat ptáky pomocí dalekohledu. Sraz je v 8:30 před sochou svatého Jana Nepomuckého u bohdanečského mlýna. Účast je nutné dopředu nahlásit. Kontakt najdete na stránkách www.vcm.cz.

Noc vědců na univerzitě

Těsně před víkendem bude tradiční Noc vědců. Zapojí se do ní i Univerzita Pardubice. Letošní téma je Tajemství. V pátek od 16 do 22 hodin můžete zavítat do prostor Fakulty chemicko-technologické, kde se představí všechny univerzitní fakulty. Setkáte se s vědci a budete si moci něco vyzkoušet sami. Účast na akci je zdarma. Dopravu zajišťuje speciální autobusová linka.

Na pálenku do Biskupic

Do Biskupic u Jevíčka můžete v sobotu vyrazit na Biskupické kaléšek. Kromě ochutnávky pálenek a prohlídky pálenice se můžete těšit také na závod historických velocipedistů nebo vystoupení zpěvačky Yvetty Blanarovičové, kapely Olympic Revival Band a dalších.

O bramborách chutně a hravě

Bramborová sobota bude tento víkend na Veselém Kopci. Návštěvníci se tam od 10 do 16 hodin seznámí s tradicí pěstování a využitím brambor na Českomoravské vrchovině. Nebude chybět ani ochutnávka lidových pokrmů nebo výroba hraček z brambor.

Městské slavnosti: víno i laserová show

Na různých místech v Pardubicích budou od pátku do soboty podzimní městské slavnosti. Třeba na zámku organizátoři na sobotu od 10 do 18 hodin připravili naučnou stezku vín, ukázky sabrage nebo Velkou zámeckou, na které se seznámíte s historií a využitím koní v zámeckém areálu. Bohatý program bude také na Pernštýnském náměstí, třídě Míru nebo v ulici U Stadionu.

Výstava plná barev a chutí

Okresní výstava ovoce a zeleniny bude v sobotu i v neděli v Kulturním domě v Koclířově u Svitav. Od 9 do 17 hodin tam uvidíte rekordní i běžné výpěstky, květiny, dřeviny i dřevěné výrobky. Součástí akce bude také ochutnávka dobrot od zahrádkářek a výstava keramických výrobků a patchworku.

Krajky v Chocni

Na Rychtu v Chocni se od čtvrtka můžete přijít podívat na výstavu paličkované krajky. Areál bude přístupný až do neděle vždy od 9 do 12 hodin a poté od 13:30 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Spustit audio

Související