Tvrdá postýlka, měkká peřinka. Dráha na Velkou pardubickou je jako z učebnice

7. říjen 2022

Po třech letech zase normálně. Dostihovému svátku v Pardubicích tentokrát všechno hraje do karet. Počasí, atraktivní startovní listina, konec restrikcí. V neděli 9. října se na 132. ročník čeká velká návštěva.

„Všechny tribuny se sedačkami jsou už teď vyprodané. Ale místa na závodišti je spoustu, takže rádi přivítáme širokou obec a budeme rádi, když lidi přijdou. Těm pardubickým bych doporučil procházku. Má být hezké počasí, tak se můžou vyhnout kolonám,“ říká ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Vyhraje kůň s Myškou?

Obhájce vítězství Talent poběží Velkou pardubickou s číslem 14. V její startovní listině je aktuálně 15 koní. „Pole vypadá velice vyrovnaně. Talent bude mít s obhajobou hodně práce. Vyhrát může každý. Těšíme se na napínavý závod. Osobně bych to přál člověku, který si vyhrát dlouhodobě zaslouží. Letos bude mít svůj 20. start ve Velké pardubické Jaroslav Myška.“

Závod se obejde prakticky bez zahraničních hostů. „Máme tam jednoho koně, který je z Itálie, ale ten poběží v českých barvách. Před dvěma týdny závodil v Meranu a může uspět i ve Velké pardubické. Za Slovensko poběží Star. Je tam Stretton, je tam Player. Šancovních koní je tam opravdu mnoho,“ prochází Müller startovní listinu.

Přehlídku účastníků před tribunami povede vítěz z roku 2020 Hegnus, který už ukončil kariéru. „Je vždycky příjemné, když startovní pole zavádí nějaká legenda. Hegnus na závodišti strávil mnoho času, odběhl spoustu krásných dostihů a největšího vítězství dosáhl před prázdnými tribunami. I tak ho ale sledovaly více než dva milióny lidí na obrazovkách České televize.“

Peníze jako před covidem

Letošní ročník se vrátí k pětimilionové dotaci z doby před koronavirovou pandemií. V minulých dvou sezónách byly v sázce tři miliony korun. „Je to důležité kvůli podpoře realizačních týmů, majitelů, trenérů. Vkládají do toho velké úsilí. Je to dřina, je to práce a my musíme zajistit adekvátní finanční ohodnocení.“

I dráha je podle Müllera připravená: „Čistě agrotechnicky bude tvrdá postýlka a měkká peřinka. Její schvalování bylo v pořádku.“

Jak se tam dostat?

Jestli je na vás procházka moc dlouhá, můžete samozřejmě přijet autem. Od 8 do 19 hodin můžete parkovat na uzavřené silnici I/37 ve směru Pardubice – Chrudim. Přijet na provizorní parkoviště bude možné od Dražkovic, nájezd od kruhové křižovatky I/2 u Parama bude zavřený. Majitelé parkovacích karet s označením P2 můžou auto nechat na letišti a pokračovat autobusem.

MHD plánuje posílené spoje. Na zastávku Závodiště zajíždějí linky 8, 88, 14, 15, 24 a 29. Běžné vlaky na trati mezi Pardubicemi a Chrudimí doplní nostalgické železniční vozy ze 40. a 50. let minulého století.

Nedělní program odstartuje v 11 hodin slavnostním zahájením. 4 Tenoři zapějí státní hymnu. První ze sedmi dostihů začne v 11:30, hlavní dostih je v plánu na 16. hodinu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související