U pardubické Univerzity bude nový terminál pro městskou i linkovou dopravu

26. únor 2020 06:10

Stávající zastávka před univerzitní aulou neposkytuje dost komfortu cestujícím. V místě staví jak autobusy a trolejbusy městské hromadné dopravy, tak i linkové autobusy.

Bude to malý zastřešený terminál, taková zmenšená verze terminálu u nádraží. Má mít i lepší vybavení, říká primátor Martin Charvát (ANO): „Mělo by dojít k revitalizaci tohoto území, kromě toho by mělo dojít ke zlepšení podmínek pro cyklisty, veřejnost, mělo by vzniknout nové občanské vybavení v podobě laviček.“

Nová zastávka má poskytnout větší komfort. V současné době se často při špatném počasí lidé pod přístřešek nevejdou

Mnozí studenti jezdí do školy na kole. Také proto bude součástí i úprava okolí včetně cyklostezek, které vedou přímo kolem stávajících zastávek.

Celé by to mělo stát 22 milionů korun, evropská dotace by měla být až 90 procent. Letos chce mít město hotový projekt, na přelomu roku vybere dodavatele a do konce příštího roku by měla být stavba hotová.

Zastávky za 22 milionů

V předpokládané ceně stavby jsou započítané přípravné práce za 930 tisíc; samotná stavba zastřešení, chodníků, přípojek nebo osvětlení za 13 milionů a mobiliář za 2 miliony korun. Po připočítání DPH a rezervy je předpokládaná cena terminálu 21 780 000 korun.

Samotné zastřešení (dohromady přibližně 800 m2) by mělo stát 7,5 milionu korun. Počítá se také s úpravami chodníků a cyklostezek za 2,1 milionu, 15 lavičkami za 1,3 milionu, digitálními velkoplošnými tabulemi za 100 tisíc korun nebo se stojany na kola za 32 tisíc korun.

Plánovaná cyklověž u univerzitní knihovny naopak nakonec nebude. Univerzita od projektu ustoupila, místo toho pořídí další cyklostojany, které v areálu kampusu rozmístí podle potřeby.

Související