V Chrudimi se vrátíte do školních lavic. Regionální muzeum vystavuje klovatinu i medaile pro šprty

27. květen 2023 10:15

Ručně šité kapsáře z povlečení, tvrdé lavice, bílá lepicí pasta. Návštěva výstavy Hola hola, škola volá okamžitě v člověku probudí vzpomínky. Na jedničky v písance i na měření obličeje kvůli plynové masce.

Muzejníkům se podařilo vytvořit scénu jak z osmdesátých let. Na kantorku v květovaných šatech dohlíží přísným pohledem Gustáv Husák. „Tohle období si většina z nás dobře pamatuje. Některé předměty měli schované v šuplíku i kolegové z muzea,“ vypráví kurátorka výstavy Veronika Lánská.

Ve vitrínách jsou věci, bez kterých se žádný školák neobešel. Penály, násadky, písmenka, slabikáře. Nástěnné panely se scénami dělníků, horníků a zemědělců. Pro technické typy pak modely parního stroje, gyroskopu, rentgentky nebo lampová obrazovka z pokladů chrudimského gymnázia.

Modré pro dívky, červené pro chlapce

Ale ani jedničky ze psaní nebo vynikající zvládnutí fyzikálních zákonů nemuselo stačit. Jarmilky, bílá trička a barevné trenýrky – to je symbolika tělesné a branné výchovy a také období Spartakiád. „Brannou výchovu už současná generace dětí nezná. Ukazujeme jim i to, že bylo potřeba umět co nejlépe nasadit plynovou masku, a pak ji dokonale vyčistit,“ popisuje další část výstavy Veronika Lánská.

Výstava ale mapuje i starší období chrudimských škol a výuky. Nejstarší exponáty pocházejí z druhé poloviny 18. století. A tak si můžete prohlédnout i medaile pro nejlepší žáky od císařovny Marie Terezie, nebo si přečíst dvě století starou poznámku: „Po psaní nemravný žák dne 10. června lezl po hnízdách na strom. Václav Dupal, darebný žák II. třídy.“ Inu, bylo jaro a za pár dní prázdniny.

Výstava Hola hola, škola volá bude v Regionálním muzeu v Chrudimi otevřená do 1. října.

Spustit audio

Související