V létě ochladí, v zimě zatopí. Češi přichází na chuť klimatizacím

11. duben 2019

Letní teploty v Česku jsou rok od roku krutější, někdy srovnatelné i s těmi v tropických destinacích. Zájem o chlazení domácností proto prudce roste.

„Na klimatizační zařízení máme čím dál více poptávek. Lidé se chtějí v noci dobře vyspat a po celodenní práci ve vyhřáté hale nebo kanceláři se rádi vracejí do příjemně klimatizovaného bytu. Na prodejním trhu je mnoho typů a značek, z čeho je možné vybírat. Ne každý výrobce nabízí pěkný design, skvělé chladicí účinky a levnou spotřebu,“ připomíná Jan Hanuš, projektový inženýr. Také záleží na velikosti místností a do kolika z nich hodláme klimatizační jednotku umístit. Předem bychom měli mít rozmyšlené, jakou máme představu o roční spotřebě za energie.

Podle čeho a s kým vybírat?

Pro běžné domácnosti existují dva typy klimatizací. Jednak jsou to mobilní, které odvádí teplo z místnosti pomocí ohebné hadice skrz okno. Celé zařízení je umístěno volně v prostoru a podle potřeby ho můžeme přesouvat. Počítejte však s velkou hlučností.

Čtěte takéČeši jsou vinylový národ. Nejen v hudbě, ale i v podlahách

Druhou a častější možností jsou splity systémy přidělané na stěnách. Pro ně je typická oddělená montáž části vnější (kompresor) a vnitřní (výparník). U této varianty jsou však pořizovací náklady o poznání vyšší. Nejlépe uděláte, když se poradíte s autorizovanou firmou, která vám zpracuje projekt přímo na míru.

Dobrý parťák i do zimy

Klimatizace nejen že umí vyfukovat studený vzduch, ale bravurně zvládne i zatopit. „Některým lidem vadí, že na ně neustále fouká teplý vzduch a proto tomuto stylu vytápění nejsou nakloněni. Funguje to na principu tepelného čerpadla. Já osobně takhle vytápím byt 3+1 a roční náklady se pohybují do čtyř tisíc korun.“ Podlahové topení, radiátory ani krbová kamna pan Hanuš v bytě nemá. Klimatizací ale můžete je přitápět, obzvlášť v období na jaře a na podzim.

Zdravé a úsporné klimatizování:

  • Rozdíl mezi venkovní a vnitřní (uměle vytvořenou) teplotou by měl být nejvýš 6 °C. Velké teplotní rozdíly jsou pro tělo nebezpečné (angíny, nachlazení)
  • Klimatizaci je nutné pravidelně servisovat a podle návodu udržovat. Filtr zvládnete vyměnit sami. Jak často, záleží na prašnosti prostředí, v kterém žijete.
  • Klimatizace vysušuje vzduch, proto udržujte v místnosti vlhkost. Optimální je 40 až 60 %.
  • Při klimatizování zbytečně nepouštějte dveřmi a okny do místnosti teplý vzduch, zatáhněte rolety a žaluzie, omezte provoz domácích spotřebičů, které zbytečně vydávají tepelnou energii
  • Některé filtry umí vyčistit vzduch v místnosti od pylu, ocení to hlavně alergici a astmatici
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související