V Mladějově se bude válčit. Už po dvacáté

24. srpen 2018
Rekonstrukce bitvy Mladějov-Blosdorf 1915

Mladějov-Blosdorf je již tradiční vzpomínkovou akcí na padlé za světové války, součástí které je mimo jiné bitevní ukázka. Letos se koná už po dvacáté. U zrodu akce i všech jejích ročníků stál Hlavní pořadatel Dan Urbánek.

„Ze začátku to byla velká radost, když bylo co budovat a vymýšlet. Dneska, po dvaceti letech, mám pocit, že je všechno vymyšleno. Nové nápady sice přicházejí, ale už jsou složitější, náročnější, takže teď je to víc starostí než radosti,“ říká Dan Urbánek.

Bitva, která nebyla

Vrchol programu, ukázka bitvy z první světové války, je úžasnou podívanou, i když nejde o rekonstrukci žádné konkrétní události. „Po dvaceti letech vznikl už takový dojem, že u Mladějova se opravdu bojovalo. Před dvěma lety se ozval pán, že u Mladějova bojoval jeho dědeček a on tedy rozhodně o tom ví všechno. Prostředí vypadá úplně stejně jako v Karpatech, proto jsme místo vybrali. U Mladějova se ale nikdy nebojovalo,“ usmívá se Dan Urbánek

Prožijte den v minulosti

Nabitý program představí návštěvníkům zbraně, uniformy, dobovou hudbu i vojenskou techniku. V 16 hodin pak vypukne bojová ukázka za použití obrněných vozidel, parního vlaku a letadel: „Bitva je zlatý hřeb, na který se všichni těší. Naším cílem je ale umožnit nám a návštěvníkům prožít den uprostřed první světové války. Máme tam dobové prostředí, dobové atrakce, 250 dobově oblečených osob. Nic nebrání návštěvníkům dostat se do období před sto lety.“

Součástí letošního ročníku bude také pietní akt za účasti historických jednotek, nebo doprovodný program v Moravské Třebové. Celá akce začíná v sobotu v 9 hodin.

Spustit audio

Související