V Nasavrkách se na zimu chystá 4,5 milionu včel

28. říjen 2017

V Nasavrkách na Chrudimsku je největší včelařské učiliště v Česku. K úctě ke včelám a práci se včelstvy vede škola své žáky více než 65 let.

Unikátní škola v Nasavrkách vznikla v roce 1951. Během historie se měnily názvy i učební obory, včely ale zůstaly, stejně jako hlavní vyučovaným obor - včelařství. Na začátku tohoto století ale začal upadat zájem o denní studium, a tak učiliště, které je dnes obecně prospěšnou společností, teď nabízí formu dálkového studia.

Lépe jednou zkusit než třikrát slyšet

V současné době je na nasavrckém odborném učilišti zapsáno 250 žáků. „Zájem je v posledních letech skutečně obrovský, v podstatě ani nemůžeme přijmout všechny uchazeče o studium,“ vysvětluje ředitel včelařského učiliště Josef Lojda. „Díky dálkovému studiu jsou naši posluchači velmi rozdílní, a to jak věkově, tak i profesně nebo z hlediska dosaženého ukončeného vzdělání. Všichni mají ale jedno společné, a to je láska ke včelám.“

V Česku přibývají včelařky. „V současné době tvoří polovinu našich posluchačů ženy,“ uvádí ředitel Lojda. Škola se mimo výuky v učebním oboru ale věnuje také dalším formám vzdělávání, pořádá kurzy pro začínající i pokročilé včelaře. „Témata odborných kurzů jsou opravdu různorodá, teď na podzim jsou aktuální hlavně přednášky o nemocech včel a tom, jak jim předcházet. Učiliště ale klade velký důraz na praxi, je to skoro 40 procent výuky. Jak totiž vždycky říkám, že lépe je jednou zkusit než třikrát slyšet,“ dodává ředitel učiliště.

Budova včelařského učiliště na historické fotografii

Škola má 220 včelstev

Včelařské učiliště v Nasavrkách se stará o miliony včel. Chov má ale hlavní smysl pro výuku, výroba včelích produktů je až na dalším místě, přestože učiliště má svoji vlastní prodejnu s produkty i včelařskými potřebami. Škola se stará o pět včelnic, největší z nich se nachází asi kilometr od Nasavrk, v lokalitě Libáň. Tam mají studenti k dispozici výukovou místnost, přednášky probíhají i ve venkovním altánu.

Samotný areál školy je velmi rozsáhlý a má několik provozů. „Asi nejdůležitější je moderní hala včelařských technologií, kde se naši studenti seznamují jak s včelařskými pomůckami, tak postupy. Med se zase učí stáčet v takzvané medárně,“ vysvětluje ředitel učiliště. „Pravdou je, že současné odborné vzdělávání se stále rozvíjí a náš unikátní areál, včetně Včelařského arboreta, nám závidí i návštěvníci ze zahraničí,“ podotýká Josef Lojda.

Včelí inspiromat a arboretum

Od roku 2003 učiliště ve svém areálu buduje Včelařské arboretum. „V malém parku vysazujeme včelařsky významné rostliny, a to jak pylodárné, tak nektarodárné. Máme tu dokonce na ukázku malá políčka, kde vyséváme i polní kultury,“ říká Josef Lojda.

Včelařské arboretum škola buduje od roku 2003

V lednu 2016 škola otevřela Včelí inspiromat. Skládá z deseti informačních panelů rozdělených na zelené a hnědé. Zelené panely najdete v sousedním nasavrckém parku a týkají se vztahu včel a rostlin. Hnědé panely jsou umístěné v areálu školy a popisují život včel a práci včelařů. K největším zajímavostem a návštěvnickým magnetům patří určitě úl, který má jednu stěnu prosklenou a vy tak můžete sledovat, co se uvnitř úlu právě děje.

Moderní hala včelařských technologií
autor: BRA
Spustit audio