Válka nebude. Přesto Aviatická pouť v Pardubicích ukáže trháky ve vzduchu i na zemi

26. květen 2022

30. ročník Aviatické pouti se uskuteční už tento víkend, tedy 28. a 29. května. Letecká show nabídne jako každý rok velmi bohatý program jak na nebi, tak na zemi.

Na víkendovou Aviatickou pouť zve válečná stíhačka i simulátor. „Ve čtvrtek 26. května je na třídě Míru k vidění replika letounu Spitfire, druhoválečné stíhačky. Můžete se podívat, jak letoun vypadal, můžete se kouknout dovnitř. Budou tam chlapi z klubu vojenské historie v dobových uniformách a budou schopni mluvit o tom, co tohle letadlo umělo, kdo s ním létal a tak dále. V pátek 27. května můžou zájemci na stejném místě vyzkoušet letecké simulátory,“ říká za organizátory Jan Rudzinskyj.

Odkaz Jana Kašpara

Aviatickou pouť symbolicky odstartuje vzlet Blériotu. „Pardubice jsou kolébka letectví v Československu. Začal to inženýr Jan Kašpar a my máme možnost se stejným letounem létat také na Aviatické pouti, kde nám ho jako pilot představí Jaromír Bouda. A pak už to půjde ráz na ráz,“ láká Jan Rudzinskyj, který sám sedne za řízení jednoho z letounů.

Historický stroj Blériot XI

Kromě něj dorazí do Pardubic také Felix Baumgartner. „Světový rekordman, člověk, který skočil z hranice vesmíru. Volným pádem překonal rychlost zvuku a tady v Pardubicích bude předvádět akrobatický vrtulník Bölkow BO 105,“ říká Jan Rudzinskyj a přidává další jména.

„Dorazí Martin Šonka, jeho kamarád a rival Petr Kopfstein. To jsou naši dva současní špičkoví sóloví akrobati. My jako Flying Bulls aerobatics team budeme také vystupovat. Budou i Flying Bulls z Rakouska se svými letouny z 2. světové války B25 Mitchell a P38 Lightning. Přivezou 3 vrtulníky, tryskáč Afpha Jet, bude to ohromná šou.“

Největší lákadla

Mezi vrcholy show určitě patří druhoválečný Hawker Sea Fury. „Což je unikátní námořní stíhačka z 2. světové války. Má nejpokročilejší vrtulový pístový motor, jaký byl vyvinut. Pak už to dál nešlo, pak už musely přijít tryskáče, už to s touhle technologií nešlo rychleji. A tento letoun už v úterý přivezl kamarád, testovací pilot Dan Griffin. Takže to bude jeho premiéra na pardubickém a československém nebi,“ říká Jan Rudzinskyj.

Návštěvníci uvidí také historické proudové stroje. Například Mig 15 ze spolku Czech Flying Legends. „To je legendární letoun, kterých byly v Československu možná tisíce. Teď tu máme už jen jeden. A kromě toho bude spousta dalších historických strojů, zapomněl jsem zmínit třeba dvojplošníky,“ dodává Jan Rudzinskyj.

Akrobatická skupina The Flying Bulls Aerobatics Team

Na pardubickém nebi se představí i dvojplošníky z válečného období, jako například Boeing Stearman, Bücker, Tiger Moth. Chystá se také premiéra letounu Miles Magister. „Ten do své sbírky přivezl Richar Santus. Je to unikátní letoun, jen pět jich létá na světě.“

Tentokrát bez války

Návštěvníci se můžou těšit také na podívanou ve formě komponované scény. „Tentokrát, vzhledem ke konfliktu na Ukrajině, jsme se rozhodli nedělat válku, ale spíš něco odlehčeného. Takže s vrtulníkem Bell 47 uděláme scénu z MASHe.“

Na Aviatické pouti se samozřejmě představí také Vzdušné síly Armády ČR, Centrum leteckého výcviku, kde se cvičí vojenští piloti. Ti budou mít několik vystoupení, ať už historických, nebo současných letadel.

Jan Rudzinskyj

 „Novinkou je Air food festival. Chtěli jsme dobré jídlo přinést i na náš letecký den. Takže poprvé bude možnost ochutnat spoustu nejenom párků a langošů, ale bude i kvalitní jídlo,“ slibuje Jan Rudzinskyj. A chybět nebude ani dětský den plný nejrůznějších lákadel, atrakcí i soutěží pro nejmenší návštěvníky.

Parkování pro návštěvníky bude primárně na dostihovém závodišti a také u civilní části letiště. Bude posílena MHD. A také bude možnost přijet vlakem až do areálu Aviatické pouti. Letiště bude otevřeno od 8 do 20 hodin, letový program začíná v 11:30 a končí v 17 hodin. Veškeré informace najdete na aviatickapout.cz

Spustit audio

Související