Vánoční čokoládový dort

Potřebujete: Korpus (průměr 16 cm): 140g hladké mouky, 175g cukr krupice, 7 vajec, 45g moučkového cukru, 140g másla, 140g kvalitní hořké čokolády

Náplně:
švestková povidla cca 150g,
trocha rumu,
opražená lísková jádra,
400ml tučné smetany,
perníkové koření,
vanilka,
400g kvalitní hořké čokolády,
ozdoby (sněhové vločky) na dozdobení

Postup:
Korpus: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a oddělíme si žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme se změklým máslem, moučkovým cukrem a rozehřátou čokoládou. Do této směsi přidáváme po lžících vyšlehané bílky s krupicovým cukrem, střídavě s prosátou moukou. Směs vlijeme do dortové formy o průměru 16 cm a pečeme na 180 stupňů po dobu 50 - 55 minut.


Po upečení a vychladnutí dvakrát podélně rozřízneme. První vrstvu potíráme švestkovými povidly, do kterých můžeme přidat trochu rumu. Posypeme nasekanými lískovými jádry opraženými v troubě, aby vynikla jejich chuť. Přiklopíme další vrstvou korpusu. Vrchní část opět potřeme, tentokrát polovinou čokoládového krému. Ten připravíme následovně: Dáme vařit smetanu, do které nasypeme perníkové koření a vanilku. Jakmile začne smetana bublat, postupně ji lijeme do misky, kde máme připravenou nalámanou čokoládu. Špachtlí vymícháme krém. Ten pak dáme schladit. Polovinu použijeme do korpusu na namazání druhé vrstvy, další část krému vyšleháme a pokryjeme vršek i strany celého dortu.


Vánoční čokoládový dort můžeme pak „zasněžit“. Buď pocukrovat nebo vykrájet z marcipánové hmoty vločky nebo jiné vánoční tvary. Ozdoby v podobě sněhových vloček lze sehnat i v obchodech.

Čokoládový dort
autor: Jiřina Kubešová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.