Vaříme na chalupě: Vyzkoušejte tři rychlé recepty

Když trávíme čas na chalupě, chatě nebo pod stanem, nechceme trávit čas v kuchyni. Když se pustíte do těchto receptů, nezašpiníte moc nádobí a oběd bude na stole raz dva.

1. Kuře se zeleninou z jednoho pekáče

Kouzlo jídel z jednoho pekáče je v minimu špinavého nádobí. Vše dáte do jednoho pekáče, zapnete troubu a za hodinu jen vytáhnete hotový oběd i s přílohou.

Suroviny:

kuře
100 g anglická slanina
4 velké mrkve
2 větší brambory
1 malá cuketa
1 červená paprika
5 stroužků česneku
1 velká cibule
130 g másla

 

Rozehřejeme troubu na 220°C. Mrkev a brambory očistíme a nakrájíme na kolečka nebo menší kostky. Cuketu a papriku nakrájíme na kostky, cibuli na měsíčky. Vložíme do pekáče, přihodíme neloupaný česnek, na kostičky nakrájenou slaninu a snítky rozmarýnu. Navrch posypeme polovinou másla.

Připravíme si druhou polovinu másla, ke kterému přidáme sůl a mletý kmín a tím potřeme maso. Kuře položíme na zeleninu a vložíme do trouby. V průběhu pečení kuře potíráme vypečenou šťávou a pečeme asi 1 hodinu a čtvrt.

2. Chalupářský špíz

Špíz

Co by to bylo za pobyt na chalupě bez večerního grilování. Ať už dáte na gril hermelín, maso nebo zeleninu, dobrá večeře je zaručená.

Suroviny:

500 g vepřové kýty
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 pikantní klobásy
2 cibule
2 papriky
4 brambory
sůl, pepř

Maso nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s utřeným česnekem, solí a pepřem, přikryjte potravinovou fólií a nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na větší kostky (můžete pro větší pestrost použít více barev) a brambory na plátky.

Čtěte takéZapečený květák s bramborem

Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte. Můžete ještě před grilováním lehce potřít olejem.

 3. Buřtguláš

Buřtguláš

Vydatný buřtguláš připravíte ze surovin, které určitě máte ve spíži. Po náročné práci na zahradě přijde vhod.

Suroviny:

uzenina (klobása, párek, buřt)
6 větších brambor
2 střední cibule
olej
2 stroužky česneku
sladká mletá paprika
pálivá mletá paprika
majoránka
250 ml smetany na vaření
hladká mouka
sůl, pepř

Uzeninu nakrájíme na menší kolečka nebo kostky, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a osmažíme, přidáme nakrájenou uzeninu, osolíme a opepříme.

Utřeme česnek se solí a když je uzenina opečená, zasypeme ji v hrnci sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme nakrájené brambory, utřený česnek a trochu majoránky. Vaříme asi 15 minut, až brambory změknou.

V hrnku nebo misce rozšleháme hladkou mouku s vodou dohladka, aby nevznikly žmolky. Přiléváme do guláše a tím zahustíme. Zalijeme smetanou a povaříme.

Podáváme s čerstvým chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...