Vaříme na chalupě: Vyzkoušejte tři rychlé recepty

Když trávíme čas na chalupě, chatě nebo pod stanem, nechceme trávit čas v kuchyni. Když se pustíte do těchto receptů, nezašpiníte moc nádobí a oběd bude na stole raz dva.

1. Kuře se zeleninou z jednoho pekáče

Kouzlo jídel z jednoho pekáče je v minimu špinavého nádobí. Vše dáte do jednoho pekáče, zapnete troubu a za hodinu jen vytáhnete hotový oběd i s přílohou.

Suroviny:

kuře
100 g anglická slanina
4 velké mrkve
2 větší brambory
1 malá cuketa
1 červená paprika
5 stroužků česneku
1 velká cibule
130 g másla

 

Rozehřejeme troubu na 220°C. Mrkev a brambory očistíme a nakrájíme na kolečka nebo menší kostky. Cuketu a papriku nakrájíme na kostky, cibuli na měsíčky. Vložíme do pekáče, přihodíme neloupaný česnek, na kostičky nakrájenou slaninu a snítky rozmarýnu. Navrch posypeme polovinou másla.

Připravíme si druhou polovinu másla, ke kterému přidáme sůl a mletý kmín a tím potřeme maso. Kuře položíme na zeleninu a vložíme do trouby. V průběhu pečení kuře potíráme vypečenou šťávou a pečeme asi 1 hodinu a čtvrt.

2. Chalupářský špíz

Špíz

Co by to bylo za pobyt na chalupě bez večerního grilování. Ať už dáte na gril hermelín, maso nebo zeleninu, dobrá večeře je zaručená.

Suroviny:

500 g vepřové kýty
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 pikantní klobásy
2 cibule
2 papriky
4 brambory
sůl, pepř

Maso nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s utřeným česnekem, solí a pepřem, přikryjte potravinovou fólií a nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na větší kostky (můžete pro větší pestrost použít více barev) a brambory na plátky.

Čtěte takéZapečený květák s bramborem

Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte. Můžete ještě před grilováním lehce potřít olejem.

 3. Buřtguláš

Buřtguláš

Vydatný buřtguláš připravíte ze surovin, které určitě máte ve spíži. Po náročné práci na zahradě přijde vhod.

Suroviny:

uzenina (klobása, párek, buřt)
6 větších brambor
2 střední cibule
olej
2 stroužky česneku
sladká mletá paprika
pálivá mletá paprika
majoránka
250 ml smetany na vaření
hladká mouka
sůl, pepř

Uzeninu nakrájíme na menší kolečka nebo kostky, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a osmažíme, přidáme nakrájenou uzeninu, osolíme a opepříme.

Utřeme česnek se solí a když je uzenina opečená, zasypeme ji v hrnci sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme nakrájené brambory, utřený česnek a trochu majoránky. Vaříme asi 15 minut, až brambory změknou.

V hrnku nebo misce rozšleháme hladkou mouku s vodou dohladka, aby nevznikly žmolky. Přiléváme do guláše a tím zahustíme. Zalijeme smetanou a povaříme.

Podáváme s čerstvým chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.