Zapečený květák s bramborem

Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!

Ingredience
  • 1 menší květák
  • 4 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g anglické slaniny
  • 150 ml smetany (min. 33% tuku)
  • cherry rajčata
  • 150 g čedaru
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • pažitka nebo bazalka

Postup:
Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na plátky, vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Potom přidáme květák a vaříme ještě asi 8 minut.

Mezitím si připravíme slaninu na pánvi. Až pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec nadrobno nakrájený česnek.

Slijeme vodu z brambor a květáku, zapékací mísu vymažeme máslem, vrstvíme osolené a opepřené brambory, květák a střídáme, přidáme několik cherry rajčat. Posypeme slaninou s cibulkou. Vše zalijeme smetanou, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C asi na 30 minut. Po 15 minutách posypeme nastrouhaným čedarem a dáme znovu do trouby. Na závěr ozdobíme nasekanou pažitkou nebo bazalkou.

Související

  • Řecká musaka

    Pokud vám na dovolené v Řecku zachutnala musaka, můžete si ji připravit podle našeho receptu doma.

  • Lasagne s mletým masem

    Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte, o to víc si je vychutnáte.

  • Burritos se špenátem

    Kuchařka pro tatínky plná nadupaných receptů prověřených jedním z nich, opravdovým tátou, otcem tří synů Ondřejem Holinkou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.