Zapečený květák s bramborem

Zapečený květák a brambory

Brzy se na zahrádkách a trzích objeví květák. Nejčastěji se připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!

  • 1 menší květák
  • 4 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g anglické slaniny
  • 150 ml smetany (min. 33% tuku)
  • cherry rajčata
  • 150 g čedaru
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • pažitka nebo bazalka

Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na plátky, vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Potom přidáme květák a vaříme ještě asi 8 minut.

Mezitím si připravíme slaninu na pánvi. Až pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec nadrobno nakrájený česnek.

Slijeme vodu z brambor a květáku, zapékací mísu vymažeme máslem, vrstvíme osolené a opepřené brambory, květák a střídáme, přidáme několik cherry rajčat. Posypeme slaninou s cibulkou. Vše zalijeme smetanou, dáme do trouby vyhřáté na 190°C asi na 30 minut. Po 15 minutách posypeme nastrouhaným čedarem a dáme znovu do trouby. Na závěr ozdobíme nasekanou pažitkou nebo bazalkou.