Zapečený květák s bramborem
Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!
- 1 menší květák
- 4 brambory
- 1 stroužek česneku
- 80 g anglické slaniny
- 150 ml smetany (min. 33% tuku)
- cherry rajčata
- 150 g čedaru
- máslo
- sůl
- pepř
- pažitka nebo bazalka
Postup:
Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na plátky, vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Potom přidáme květák a vaříme ještě asi 8 minut.
Mezitím si připravíme slaninu na pánvi. Až pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec nadrobno nakrájený česnek.
Slijeme vodu z brambor a květáku, zapékací mísu vymažeme máslem, vrstvíme osolené a opepřené brambory, květák a střídáme, přidáme několik cherry rajčat. Posypeme slaninou s cibulkou. Vše zalijeme smetanou, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C asi na 30 minut. Po 15 minutách posypeme nastrouhaným čedarem a dáme znovu do trouby. Na závěr ozdobíme nasekanou pažitkou nebo bazalkou.
Související
-
Řecká musaka
Pokud vám na dovolené v Řecku zachutnala musaka, můžete si ji připravit podle našeho receptu doma.
-
Lasagne s mletým masem
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte, o to víc si je vychutnáte.
-
Burritos se špenátem
Kuchařka pro tatínky plná nadupaných receptů prověřených jedním z nich, opravdovým tátou, otcem tří synů Ondřejem Holinkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.