Ve Vápenném Podole na Chrudimsku chybí voda. Obec hledá další zdroje

9. červenec 2024 10:25

Jeden zdroj vody nestačí. Vápenný Podol na Chrudimsku chce najít další místo, odkud by bylo možné čerpat vodu. Současný zdroj nemá dostatečnou kapacitu, a pokud nastane dlouhé sucho, nebo se něco pokazí, tak se okamžitě objeví velké problémy se zásobováním.

Obec je napojená na jediný vrt, ten sice pro současnou spotřebu stačí, ale je to jen tak tak. Takže, když je nějaká závada na technologii, nebo když nepřeje počasí, tak se to okamžitě projeví.

Letošní počasí je příznivější, vloni ale výrazné sucho nakonec znamenalo, že obec musela omezit spotřebu - vydala zákaz zalévání zahrad nebo mytí aut. I proto se ve Vápenném Podole snaží dalším možným problémům vyhnout.

Obec chce záložní zdroj pitné vody. Zaplatila dva miliony korun za průzkum, jestli se k ní bude možné dostat. Zatím běží papírová část, podklady a povolení, na konci prázdnin by se měly vrtat sondy.

Jistota a další rozvoj

Vybraná jsou dvě místa, vrtaři půjdou do hloubky kolem 80 metrů, kde by pod vápencovou vrstvou mohla voda být. Pokud se to potvrdí, začne obec chystat napojení na současnou síť, to by mohlo být někdy příští rok.

Nový zdroj by pro Vápenný Podol znamenal hlavně větší jistotu, že obyvatelé nezůstanou na suchu. A taky se tím otevře cesta k dalšímu rozvoji obce. Podle nezávislého starosty Čeňka Kaliny může stavebníkům okamžitě nabídnout plochu zhruba 15 tisíc metrů čtverečních pro nové domy. Zatím to není možné právě kvůli nedostatečné kapacitě vodního zdroje.

 

Spustit audio

Související