Vydejte se na Králický Sněžník ze Stříbrnic. Trasu plnou výhledů turisté milují

Pokud míříte k vrcholu Králického Sněžníku z Pardubického kraje, můžete zvolit několik tras. Vyplatí se ale také zajet si kousek do Olomouckého kraje. Ze Stříbrnic na Sněžník totiž vede jedna z nejkratších cest. Je velmi pestrá.  

Třetí nejvyšší pohoří v Česku má svoje kouzlo. Pravdou je, že se oblast Králického Sněžníku v posledních letech dost proměňuje a turistů přibývá. Vznikla tu Stezka v oblacích, bobová dráha a v současné době na nejvyšším vrcholu, ve výšce 1424 metrů nad mořem, roste nová rozhledna.

Pokud na Sněžník vyrazíte z našeho kraje, z obce Dolní Morava, máte v podstatě tři možnosti. Vydat se vzhůru podél toku řeky Moravy, vystoupat či vyjet lanovkou k chatě Slaměnka a pokračovat přes Podbělský hřbet. Vybrat si ale můžete i cestu přes rozhlednu Klepáč a putovat po Malosněžnickém hřbetu. Na Sněžník se lze vydat samozřejmě vydat i z druhé strany pomyslné podkovy, kterou pohoří tvoří. Nejkratší cesta vede z Polska nebo z obce Stříbrnice.

Staré Město a Stříbrnice

Cestou do Stříbrnice (místní ovšem obci neřeknou jinak než ty Stříbrnice, je to obvyklejší označení) se určitě zastavte ve Starém Městě. Pokud vystoupáte na vyhlídku věže krásné renesanční radnice, budete mít tohle podhorské městečko jako na dlani. V historické budově sídlí také informační centrum, které vás vybaví mapami a užitečnými radami na cestu. A nezapomeňte si prohlédnout také místní etnografickou a přírodovědnou expozici se starými lyžemi nebo ukázkami toho, co se tady v horách těžilo.

Turistická chata Návrší nad Stříbrnicemi

Stříbrnice patří ke Starému Městu, horská vesnička na úpatí Králického Sněžníku je od něj vzdálená asi 3.5 kilometru na západ. Na túru k vrcholu se odtud můžete vydat po modře značené trase, která vás od stříbrnického kostela povede po krásné louce a křížové cestě ke Kapli Panny Marie, kde se napojíte na červenou (hřebenovka) a budete pokračovat až k Adélinu prameni.

Pokud se ze Stříbrnice vydáte po žluté trase, neminete turistickou chatu Návrší. Ta byla postavena už v roce 1928, na místě salaše Karla Jungmanna ze Stříbrnic. Ten využil toho, že okolo vedla oblíbená turistická cesta, a tak salaš přestavěl na ubytovnu.

Opravené kaple křížové cesty vedoucí ze Stříbrnic

Křížová cesta na modré trase vede od bývalé kapličky sv. Anny ve Stříbrnicích ke kapli Panny Marie na hřebenu. Čtrnáct zděných kapli ale po válce začalo chátrat, některé už neexistují. Na jejich místě byly v roce 2014 umístěny symbolické drátěné konstrukce. Na místě původní kaple Panny Marie na konci cesty stojí od roku 2004 její replika. Původní kapličku postavili obyvatelé Nového Rumburku v roce 1887, měla připomínat zázračné znovunalezení cesty ztracenou ženou.

Od slůněte k vrcholu

Kamenná plastika slona působí pod vrcholem Králického Sněžníku trochu exoticky, stala se ale jeho symbolem. Stojí tam od roku 1932 a její vznik souvisí s existencí někdejší Lichtenštejnovy chaty, kde od roku 1922 působil hoteliér Oskar Gutwinski.

Pozůstatky Lichtenštejnovy chaty odváží z Králického Sněžníku helikoptéra

Chata se stala turistickým i kulturním centrem, mimo jiné se tam scházeli i členové kulturního spolku Jescher, který stojí za vznikem plastiky slona. Pozůstatky Lichtenštejnovy chaty, která byla stržena v roce 1971, se nyní likvidují, z místa je přepravuje helikoptéra. Pod vrcholem Králického Sněžníku, v nadmořské výšce 1380 metrů, pramení řeka Morava, její pramen je upravený do podoby studánky.

Pramen řeky Moravy.

Vrchol hory Králický Sněžník ve výšce 1424 metrů nad mořem je nejvyšším bodem Pardubického kraje. Až do roku 1973 tu stála kamenná rozhledna, která připomínala věž gotického hradu. Od loňského roku, díky česko-polskému přeshraničnímu projektu, vzniká na vrcholu Králického Sněžníku nová rozhledna, kterou staví polský investor.

autor: BRA
Spustit audio

Související