Za popraskané žilky mohou ostré přechody z tepla do zimy. Co dělat v sauně nebo mrazu?

10. listopad 2021

Popraskané žilky v obličeji i jinde na těle mohou potrápit lidi, kteří často přecházejí ze zimy do tepla a obráceně. Například saunování je teď velmi módní záležitostí. Prospívá našemu zdraví, ale pokud nemáme vhodně ošetřenou pleť, hrozí popraskané žilky.

„A nemusí to být jen saunování. Mezi mými klientkami jsou i kuchařky, které se každý den sklánějí nad hrnci. A často stačí jen přechod z vytopeného panelákového bytu do nepříznivého venkovního počasí. Pleti tyto přechody nedělají dobře,“ vysvětluje problém popraskaných žilek kosmetička Šárka Štefančíková.

Kyselina hyalorunová vyplní pleť

Pokud není pleť vhodně ošetřená krémem, tak trpí. Je třeba na to myslet i při saunování. Představte si zeď z mikrocihliček, do které jsou vsazeny různé trubky. Zeď se časem vydroluje a trubky začnou praskat. Proto je třeba vyplnit a zpevnit celé zdivo. V případě pokožky to lze udělat pomocí krému s obsahem kyseliny hyalorunové.

Čtěte také

„Pokud se chystáte do sauny, ošetřete pleť kvalitním hydratačním koncentrátem s kyselinou hyalorunovou. Ta dokáže pleť vyplnit a tzv. nahltit i zevnitř. Ale je třeba vybrat skutečně kvalitní přípravek s kyselinou hyalorunovou, na trhu jsou boužel i takové, které se míjí účinkem. Po absolvování celého procesu saunování se natřete pro změnu výživným krémem,“ vysvětluje Šárka Štefančíková a dodává, že kdo má sklony k tvorbě žilek, měl by dbát na kvalitní výživu obsahující rutin k jejich posílení.

Tato rada platí nejen pro saunu. I v přetopeném paneláku pleť vysychá. Proto je dobré natřít se doma hydratačním krémem. A když jdete ven, použijte výživný krém. Pokud se to dobře zkombinuje, mělo by to fungovat.

Pokud už je žilka prasklá, dělají se různé laserové zásahy, ale existují i neinvazivní kosmetické přípravky, které zabraňují dalšímu praskání.  

V zimě vyniknou na kůži nechtěné pigmentové skvrny. Jak a proč vznikají a dají se odstranit? Poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související