Zámeček v Brandýse nad Orlicí je na prodej ve veřejné dražbě

8. duben 2019 08:15

Barokní zámek byl původně šlechtickým sídlem. Teď je už několik let opuštěný. Žádná státní instituce o něj neprojevila zájem a tak ho Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízí lidem ve veřejné dražbě a koupit si ho může prakticky kdokoli, kdo má dostatek peněz.

Je to stavba z let 1781 - 1783. Vznikla jako sídlo šlechtické rodiny Trauttmannsdorffů. V roce 1914 ji nechala klasicistně přestavět rodina bankéřů. Fisherovi byli pravděpodobně sudetští Němci a tak museli v roce 1945 budovu odevzdat státu na příkaz Benešových dekretů. Na Zámečku byl pak internát textilní a železniční školy a jako poslední tam do roku 2014 sídlil výchovný ústav pro děti a mládež.

Zámeček byl postižený povodněmi v roce 1997 a bude potřeba ho opravit. Opravy by jeho nový majitel musel probrat s památkáři, protože budova je vedená jako nemovitá kulturní památka.

Zámeček v Brandýse nad Orlicí je na prodej ve veřejné dražbě

Dražba proběhne v úterý od 11 hodin v Ústí nad Orlicí v budově České správy sociálního zabezpečení. Kdo by o koupi uvažoval, musí nabídnout nejmíň 8 milionů korun. Minimální příhoz je pak 200 tisíc. Každý účastník musí také předem složit tzv. dražební jistotu, v tomto případě je to 400 tisíc korun. Neúspěšným dražitelům se částka po skončení dražby vrátí.

Spustit audio

Související