Zdravou společnost poznáte podle počtu dobrovolníků. U nás jich jsou mraky

26. červen 2023

Má dvě ruce, dvě nohy, hlavu i velké srdce. Právě díky němu zadarmo věnuje svůj čas smysluplným věcem. A že je dobrovolník, kolikrát ani netuší.

„Dobrovolníků máme dostatek a jsme rádi, že můžeme být takovým místním centrem, které tyhle prima lidi sdružuje. Z velké části chodí do různých zařízení typu LDN, domovů pro seniory, ale lidi navštěvují i přímo v místě jejich bydliště. Tam si povídají s někým, kdo je hodně starý, hodně nemocný, osamělý. Zároveň se podílejí na pořádání různých kulturních a společenských akcí,“ říká ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Pešek.

Den dobrovolnictví zpátky na začátek

Chrudim ve středu 28. června hostí v Klášterních zahradách další celokrajskou akci. „První Den dobrovolnictví byl v roce 2016 právě v Chrudimi. Následovaly Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Teď se po době covidové vracíme. Podobné akce slouží hlavně k osvětě, abychom téma dostali mezi veřejnost a zároveň oslovili všechny věkové skupiny. Někteří si díky tomu uvědomí, že jsou taky dobrovolníky. Což se projevilo v období covidu a během situace na Ukrajině. Lidé šili roušky, donášeli obědy, poskytovali přístřeší. I to je dobrovolnická činnost, kterou lidé dělají přirozeně a až zpětně se dozvědí, že jsou dobrovolníky,“ myslí si radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Radní Pardubického kraje Pavel Šotola a ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Pešek.

Podle něj kraj dobrovolnictví dlouhodobě systémově podporuje. „Ne nadarmo se říká, že dobrovolníci mění svět. Jsou to lidé vnímaví k potřebám ostatním. Jde o projev velké lidskosti. Kdysi mi jeden nizozemský starosta říkal, že podle počtu dobrovolníků se pozná zdravá společnost. To mi připadá jako obrovská pravda. Dobrovolníky nikdo nepočítá. V kraji máme síť 14 lokálních dobrovolnických center, ale naprostá většina lidí dobrovolničí ve vazbě na neziskové organizace, kterých je asi 6 500.“

Most mezi dětmi a seniory

Během chrudimského Dne dobrovolnictví je nachystaná sbírka potravin, oblečení a program pro veřejnost. „Dopolední blok věnujeme dětem, které si budou moci všechno projít, plnit úkoly a zažít bohatý doprovodný program s kouzelníkem. Odpolední blok patří hlavně seniorům. Právě z jejich řad pochází mnoho dobrovolníků. Od 14 hodin jsme pro ně nachystali hudební vystoupení. Děti jim během dopoledne namalují různá přání a obrázky, která jim následně předáme. Poputují taky do různých zařízení, abychom jejich klienty potěšili,“ popisuje Pešek.

Akci pořádá Oblastní charita Chrudim prostřednictvím svého dobrovolnického centra, které letos slaví 10. výročí, Regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje a Pardubický kraj. Podporuje ji i ministerstvo vnitra.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.