Bércové vředy nepodceňujte, mohli byste přijít i o nohu

2. leden 2019

Bércový vřed je defekt, který vzniká na bérci a může mít mnoho podob. Zásadní otázkou je, z jaké příčiny vznikl. Podle toho se pak postupuje v léčbě.

Nejčastějším typem mezi pacienty je žilní (venózní), kdy se krev hromadí v dolní končetině. V důsledku toho vznikají otoky kolem kotníků, kůže má rezavohnědé zabarvení na bércích, kůže se ztenčuje a je pokrytá suchými šupinkami. Vředy jsou mělké a mokvají.

„Velice oceňuji spolupráci s lékaři kožního oddělení pardubické nemocnice, kteří při vyšetření kůže často odhalí příčinu vzniku vředu a my díky tomu následně můžeme zvolit správný léčebný postup,“ pochvaluje si primář geriatrického oddělení Ivo Bureš.

První příznaky: zhoršení kvality kůže

Bércové vředy se často vyvinou z malého poranění, škrábnutí nebo oděrek, které se dlouhou dobu nechtějí zhojit.  Problémy mívají i pacienti s cukrovkou. Nejprve na kůži pozorujeme zarudlou skvrnku, která se potom zvětšuje a ze středu osychá. Postupem času se na ní může udělat stroupek. Ten pak praská a otvírá se rána, která zasahuje do podkoží.

Pokud se do rány dostane infekce, začne silně zapáchat. Bez včasné léčby mohou nastat komplikace, jako je otrava krve, ale také nenávratné poškození tkání s nutností amputace dolní končetiny.

Pozornost věnujte správnému oděvu a obuvi

Při některých typech onemocnění bérce se lékaři nebrání aktivnímu pohybu, při kterém se zapojuje svalově žilní pumpa lýtka a ta napomáhá návratu žilní krve k srdci. Myslete na kompresivní obinadla a správnou obuv.

„V žádném případě nejsou vhodné ponožky nebo podkolenky se škrtícím okrajem, který zvyšuje městnání žilní krve v dolních končetinách,“ upozorňuje primář kožního oddělení pardubické nemocnice David Stuchlík. Při výběru obuvi se doporučují pohodlné boty na nižším a širším podpatku.

Prevence

Do komplexu preventivních opatření patří boj proti obezitě a udržování optimální tělesné váhy, odpovídající věku a výšce postavy. Navrácení nemoci je také třeba předcházet pravidelným ošetřováním kůže bérců zvláčňujícími krémy, které zabrání vysychání kůže a tvorbě trhlin.

O léčbě vždy rozhoduje lékař a po diagnostice příčiny a obtížnosti poranění se postupuje dál.

Ošetřování bércového vředu: 

  1. Problematické místo osprchujeme vlažnou vodou shora dolů.
  2. Okolí vředu osušíme měkkým ručníkem.
  3. Na vřed se přiloží gáza smočená v obkladovém roztoku (z lékárny) a nechá se působit asi 20 minut.
  4. V případě léčby vředu „klasickou“ metodou se okolí rány ošetří zinkovou pastou nebo zinkovým olejem, případně podle potřeby jiným prostředkem, aby kůže v okolí byla chráněna před nežádoucím účinkem sekretu z rány a mastí, které se na spodinu vředu aplikují.
  5. Mast se nanese přímo na spodinu vředu nebo se vřed překryje nejdříve jednovrstevnou gázou, na kterou se nanese mast určená k jeho ošetření.
  6. Přiloží se vícevrstevné čtvercové krytí z hydrofilní gázy a provede se fixace hydrofilním obinadlem.
  7. U bércového vředu žilního původu se navine na postižený bérec kompresivní obvaz.
  8. Při použití většiny moderních krycích prostředků není většinou nutné tato krytí pokrývat hydrofilní gázou, stačí je fixovat hydrofilním obvazem nebo kompresivním obinadlem.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související