Bramborovo - tvarohové kulaté knedlíky se slaninou a kysaným zelím. Klasika, která nikdy nezklame

Kysané zelí je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení. Někde se tímto způsobem zelná krouhanka šlape dodnes, i když s pomocí gumáků.

Už staří Římané věděli, že zelí je cennou zeleninou. Celé hlávky proto uchovávali nasolením a skladovali je ve velkém množství ve sklepích.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 200g slaniny
  • 300 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 vejce
  • 450 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 kg kysaného zelí
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • hladká mouka

V 16. století bylo zelí tak oblíbené, že si vysloužilo název „všelék“. Dnešní kysané zelí prý k Slovanům připutovalo spolu s Tatary.

Námořníci ho jedli, aby se na zámořských výpravách chránili před kurdějemi. Kysané zelí totiž obsahuje řadu vitamínů a minerálů, ale hlavně velké množství vitamínu C. Proto se i dnes doporučuje zařadit celoročně do jídelníčku kysané zelí bez tepelné úpravy.

Zvyšuje obranyschopnost organismu, působí proti depresím, zvyšuje libido, snižuje krevní tlak, doplňuje v těle hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Citlivější lidé by ale zelí měli konzumovat s mírou, protože jim může znepříjemnit život nadýmáním.

Postup:
Brambory očistíme, pokrájíme na větší kostky a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Slaninu pokrájíme na kostičky a opražíme dorůžova. Slaninu pak dáme do misky a tuk necháme v hrnci.
Kysané zelí ochutnáme a pokud se nám bude zdát příliš kyselé, můžeme je propláchnout. Pak necháme zelí okapat a pokrájíme na menší kousky.
Do hrnce, kde jsme si nechali tuk ze slaniny přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme ji dozlatova a přidáme kysané zelí a ještě chvíli restujeme.
Pak přidáme bobkový list, kuličky nového koření, lžičku kmínu, přilijeme asi 2 dl vody, zakryjeme a necháme dusit.
Vařené brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, vejce, slaninu, mouku, půl lžičky soli a vypracujeme těsto, ze kterého tvořime větší koule nebo šišky, které pak dáme vařit do vařící vody.
Jakmile vyplavou na povrch vaříme je ještě asi osm minut.
Zatímco se knedlíky vaří, přidáme k zelí mouku rozmíchanou v trošce vody a necháme ji pěkně provařit. Alespoň deset minut.
Bramborovo tvarohové knedlíky s kousky slaniny podáváme na kysaném zelí.

Kvašení patří k velmi levnému způsobu konzervace i přesto, že keramický zelák je poměrně drahý. Další výhodou je, že se kvašení děje bez různých přísad, bez cukru a chemických prostředků. Právě proto je kvašené zelí levné a zdravé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.