Choceň v lednu zavede v centru placené parkování

31. prosinec 2019

Choceň na Orlickoústecku zavede během ledna na náměstí a v jeho okolí placené parkování. Ve všední dny je totiž lokalita plná aut, která tam stojí celý den.

Návštěvníci centra, kteří si tam chtějí vyřídit pochůzky, nemají kde zaparkovat, uvedla radnice v tiskové zprávě. Parkování bude placené od pondělí do pátku od 8:00 do 17:00. První půlhodina bude zdarma, dalších 30 minut za pět korun. Za každou další hodinu zaplatí řidič deset korun.

V lednu město instaluje na náměstí dopravní značení, parkovací automaty a z náměstí a přilehlých ulic se stane placená parkovací zóna. Placené stání město zavádí na Tyršově náměstí, na novém parkovišti před restaurací U Zvonů a v části ulic vedoucích z náměstí a Jungmannově ulici.

Čtěte také

Bude-li chtít řidič parkovat déle než půl hodiny, zadá v parkovacím automatu SPZ svého vozu a zaplatí cenu za předpokládanou dobu parkování. O víkendech a svátcích bude parkování bez poplatku. Platbu bude kontrolovat zaměstnanec radnice, který skenerem v mobilním telefonu zjistí, zda motorista za parkování zaplatil.

Dopravní analýza ukázala, že parkovací místa obsazují většinou auta na celý den. Podle radnice to negativně dopadá na provoz obchodů, lidé méně nakupují, protože tam nemohou zaparkovat. Analýza tvrdí, že další nevítaný efekt je snaha developerů stavět obchodní centra na okraji města, centrum se tak postupně vylidňuje.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související