Císař Rudolf II. zavítal na Svojanov. Virtuálně a se svou sbírkou

14. květen 2022

Na hradě Svojanově u Poličky dlel před staletími král Přemysl Otakar II. nebo císař Karel IV. O tom, že by Svojanov navštívil císař Rudolf II., nevíme nic. Na hradě se ale teď o tomto vládci a milovníku umění dozvíte všechno.

V letošním roce si připomínáme 470 let od narození a 410 let od úmrtí Rudolfa II. Habsburského, římského císaře, uherského, českého, a chorvatského krále a rakouského arcivévody. Jeho život, záliby, části sbírek umění i atmosféru rudolfínské Prahy přibližuje na Svojanově multimediální výstava. Umístěná je ve velkém prostoru hradní konírny.

Výstavou návštěvníky provází samotný Rudolf II., prostřednictvím projekce ve všech výstavních prostorách a v typickém kostýmu. Tedy tak, jak císaře známe nejen z dobových portrétů a obrazů, ale třeba i z filmu Císařův pekař a Pekařův císař. Na obrazovkách a multivideomappingu císaře zpodobnil syn Jana Wericha, herec, moderátor a také pedagog Jiří Werich Petrášek.

Multimediální expozicí provází Jiří Werich Petrášek

Poutavé vyprávění, ale také panely s textem, vám na výstavě přiblíží jednotlivé etapy života Rudolfa II., například málo známé období mládí a cestu za vzděláním do Španělska. Arcivévoda Rudolf, který měl španělské předky, tam na královském dvoře studoval sedm let. Výstavu doplňuje například dioráma, které přibližuje cestu z Vídně do Španělska. Tak uvidíte flotilu šestnácti lodí, které, společně se 370 dvořany, Rudolfa a jeho bratra na cestě do Španělska doprovázely.

Kuriozity ze sbírek Rudolfa II.

Kouzlo rudolfínské doby si určitě na základě filmu Císařův pekař vybaví i ti, kteří dějepisu nikterak neholdovali. V něm je krásně popsána Rudolfova vášeň k alchymii i okultním vědám. V hlavním sále svojanovské konírny se díky projekci ocitnete přímo uprostřed takové alchymistické laboratoře. Můžete také obdivovat sbírkové předměty z bohatých císařových sbírek, tedy, jejich věrné kopie.

Výstava Král a císař Rudolf II. je umístěná v konírně hradu Svojanov

Císař Rudolf II. obdivoval umění a o jeho vášni věděla celá Evropa. Rudolfínská doba v druhé polovině 16. století byla právě dobou rozkvětu umění a vědy. Rudolf zval do Prahy malíře, sochaře, astronomy a další vědce. Pražský hrad byl pro ně ideálním místem a Rudolf, který nechtěl žit ve Vídni s rodinou, si je na svém dvoře hýčkal.  

Na výstavě uvidíte také celou řadu kuriozit z rudolfínských sbírek. Mezi ty nejznámější patří například preparovaná zvířata, oblečená do nejrůznějších kostýmů, kdy třeba bažant nese podobu kardinála, husa je za kuchařku, kohout za generála a sojka za myslivce.

Podoba multimediální expozice v konírně hradu Svojanov

Pomocí hologramů Rudolf návštěvníky seznamuje i se svými symboly majestátu, tedy všemi korunami, kterými byl za svůj život korunován. V expozici se také dozvíte málo známá fakta o komplikovaném vztahu Rudolfa II. k bratrovi Matyášovi či poměru k ženám. Výstava Král a císař Rudolf II. bude na hradě Svojanov otevřená do konce srpna 2022. 

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.