Poznáte nejstarší a nejnavštěvovanější hrad v našem kraji?

26. červen 2021

Pyšně se vypíná nad údolím řeky Křetínky. Patří k nejstarším v Česku a jeho poloha byla vždy strategická. Navíc je to jediný hrad u nás, kde se mísí gotika s empírem. Svojanov.

Nejstarší kamenné hrady na našem území vznikly ojediněle už ve 12. století. Historický rekord si drží hrad Přimda v okrese Tachov, který byl postaven před rokem 1121. K nejstarším patří také hrad v Roudnici nad Labem. V roce 1135 zahájil kníže Soběslav přestavbu Pražského hradu, kdy hradiště obehnal kamenným opevněním.  

Svéslav, možná Svojan?

Počátky hradu Svojanova jsou tak trochu obestřené tajemstvím. „Podle posledních závěrů historiků hrad založil okolo roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova, vysvětluje kastelán hradu Miloš Dempír. „Hrad založil pro krále Přemysla Otakara I. jako obrannou pevnost nad důležitou obchodní stezkou. Jméno Svéslav se různě komolilo, třeba jako Svojan. Je tedy pravděpodobné, že právě tak hrad získal svoje jméno. Samotný název Svojanov se ale poprvé v písemné podobně v historických pramenech objevuje až v roce 1367,“ dodává kastelán hradu.

V roce 1250 je uváděn jako kastelán a správce hradu Kuna ze Zbraslavi a Kunštátu. Král Přemysl Otakar II, který založil v roce 1265 nedaleké královské věnné město Poličku, dal hradu nový jméno, Fürstenberg. Toto označení se ale příliš neujalo.

Záviš a Kunhuta

Do mocných hradních zdí je vepsaný také slavný příběh královny Kunhuty a jejího milence, později manžela Záviše s Falkenštejna. Po smrti Přemysla Otakara II v bitvě na Moravském poli byla vdova Kunhuta se synem Václavem II. vězněna na hradu Bezděz. Podařilo se jí ale uprchnout na Opavsko. V Hradci nad Moravicí se sblížila se Závišem, šlechticem z rodu Vítkovců, pánů z růže. Společně přesídlili na hrad Svojanov. Pravděpodobně okolo roku 1882 se jim narodil syn Jan, někdy zvaný také jako Ješek.  

Rok po svatbě se Závišem ovšem Kunhuta zemřela. Jak vypráví jedna ze známých svojanovských legend, na Závišovi si prý vymohla slib, že se po její smrti už nikdy neožení. Záviš ale záhy na Svojanov přivedl novou manželku Alžbětu, sestru uherského krále. A tak se Kunhuta prý na hradě začala zjevovat jako přízrak. Později se ale podle pověsti mezi hradními zdmi objevil i další stín. A to duch samotného Záviše, který byl v roce 1290 popraven.

Vyhlídkový altán v gotické zahradě

Význam hradu Svojanova si uvědomoval i císař Karel IV. Ve svém zákoníku Majestas Carolina ho zařadil mezi jedenáct nejvýznamnějších českých hradů a přál si, aby i nadále zůstal královským majetkem. Ovšem už jeho syn Zikmund hrad předal do držení pánům z Boskovic. Ti se ale stali dobrými majiteli a hospodáři. Hrad rozšířili a opevnili. V té době vznikla gotická zahrada nebo unikátní Dům zbrojnošů.

Návštěvnický rekord 2019

Svojanov je nejnavštěvovanějším hradem v Pardubickém kraji. V roce 2019 na něj zavítalo 83 000 návštěvníků. Hrad nabízí několik prohlídkových tras. Kromě rozmanitého venkovního areálu si můžete projít empírový palác, kde uvidíte autentické dobové vybavení interiéru, včetně osobních věcí někdejších majitelů hradu a nejrůznějších kuriozit. Za návštěvu určitě stojí také hradní sklepení s mučírnou nebo goticko-renesanční Dům zbrojnošů z 15. století, kde je mimo jiné umístěna stálá expozice modelů českých hradů a zámků.

Pohled do gotické zahrady

Od června je v prostorách hradní galerie, která se nachází v někdejších maštalích předhradí, otevřená putovní výstava s názvem Život v secesi. Expozice navazuje na hlavní prohlídkový okruh hradu, který přibližuje, jak se v něm žilo do roku 1910. V galerii vstoupíte do secesní domácnosti začátku minulého století, do prostředí kuchyně, salónu a jídelny s porcelánovými servisy, ložnice nebo dětského koutku se starými hračkami.

autor: BRA
Spustit audio

Související