Co bylo ve škole? A máš hotové úkoly? Otázky, které nemusíte pokládat

13. září 2023

Doučování je v podstatě vysvětlení učební látky, která ve škole nebyla pochopena. Doučovat mohou rodiče, spolužáci nebo pedagogové, kteří si tím přivydělávají. Ale podle zakladatele Školy Populo Jakuba Rakušana učitelům moc času na doučování žáků po škole nezbývá. 

Proto vznikla Škola Populo, která už osm let působí ve větších městech po celé republice. Momentálně doučují kolem deseti tisíc dětí.

Vztah mezi dětmi a rodiči utužuje vzájemná komunikace, která obě strany baví a zajímá. „Ale když spolu dítě a rodič řeší zlomky nebo vyjmenovaná slova, může dojít i ke konfliktu. Proto se mi líbí myšlenka, že dítě přijde z doučování domů a rodič se nemusí ptát na to, jak bylo ve škole a jestli má úkoly. Místo toho se zeptá: Jak ses měl?“ přibližuje jednu z myšlenek Školy Populo Jakub Rakušan.

Zakladatel Školy Populo Jakub Rakušan

Jakub Rakušan dodává: „Chceme, aby děti i rodiče přežili školní docházku a aby pomohla naše systematická pomoc ve formě doučování. Nastavit správně současné vzdělávání, to je opravdu nelehký úkol. A já nedokážu změnit vzdělávání, ale můžu mu pomoct. Jsou děti, které se trápí například s matematikou a my přispějeme k tomu, aby látku dohnaly s lektorem, kterého jim vybereme na míru,“ vysvětluje Rakušan.

Projekt Starší doučuje mladšího

Škola Populo se zaměřuje hlavně na přípravu k přijímacím zkouškám na střední školy. Ale zakladatel Rakušan má v šuplíku i nový projekt, který se dá podle něj velmi dobře napasovat na aktuální vzdělávací systém.

Jak by mohl fungovat? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související