Dagmar Pecková: Je blbá doba. A rozhodující pro kulturu v Čechách

20. srpen 2021

Někteří lidé si v době covidu odvykli chodit za kulturou nebo mají strach. Světoznámá pěvkyně pozoruje pokles zájmu o umělecká vystoupení. Svého chrudimského festivalu Zlatá pecka se ale nevzdává. Další ročník zpestří konec prázdnin.

Akce se tentokrát věnuje Marii Callasové. „To byl největší operní zjev 20. století. Ale ona byla taky filmová herečka. Za svoji krátkou kariéru toho zvládla celkem hodně. Festival zahájíme v sobotu 21. srpna výstavou jejích fotografií, ať už civilních nebo v různých rolích. Taky ji obrazově vyjádřili různí malíři a umělci, kteří to dostali za úkol. Některá díla jsem viděla a jsou nádherná. Prostě jenom zapnout její hlas, hudbu,“ říká Pecková.

Měly něco společného?

„Měly jsme společnou pěveckou vášeň a odhodlání za každou cenu vyjádřit na jevišti tu nádhernou hudbu. Máme společné vrcholy a pády, stejně jako další zpěvačky a zpěváci. Marii hraju během festivalu v divadle Karla Pippicha ve hře Terrence McNallyho Mistrovská lekce. Proto jsem se musela do jejího života podívat trochu víc. Přečetla jsem o ní několik biografií,“ popisuje operní diva.

Součástí festivalu je taky nedělní mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Právě tam festival 22. srpna oficiálně začne. Zazní Petite messe solennelle Gioachina Rossiniho. Večer pak bude koncert v Klášterních zahradách, kde vystoupí sedm pěvkyň s oblíbenými melodiemi a áriemi Marie Callasové.

Dagmar Pecková

„Festival býval i v Medlešicích, odkud pocházím. Z technických a finančních důvodů musíme využít postaveného jeviště na chrudimském náměstí. Program tedy přesuneme tam. Festivalové pódium uvítá talkshow Aleše Cibulky i kapelu The Tap Tap,“ pokračuje Pecková.

Prostor pro talenty

V programu najdou uplatnění i umělci budoucnosti. „Pěvissimo je pro mladé pěvce do 30 let. Představují se v něm ti nejlepší z interpretačních kurzů, které vedu. Dostanou příležitost ukázat se veřejně. Opravdu dobří se pak v dalších ročnících dostávají do zahajovacích koncertů. Snažíme se, aby se u nás vývoj pěvectví posunul. Talentissimo je na podobném principu, ale pro děti do patnácti let. Ty pak vystupují v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí.“

Hraný životopisný dokument o Marii Callasové budete moci vidět v místním kině. A přehlídku 30. srpna tradičně ukončí opera Jana Jiráně Carmen Y Carmen. V hlavních rolích Dagmar Pecková a Bára Hrzánová. 

Zakladatelka Zlaté Pecky si na ní dodnes dává záležet: „Potřebujeme, aby lidé chodili. Abychom mohli dál pokračovat a místní politiky přesvědčili, že je festival důležitý. Když bude účast omezená, nemáme v rukou žádné argumenty. Je opravdu blbá doba. A rozhodující pro kulturu v Čechách,“ myslí si.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související