Do Letohradu za zábavou, krokodýlem, nebo velkým bejčkem

30. červenec 2019
Kaple sv. Jana Nepomuckého

„Letohrad je městečko, které má spoustu historických zákoutí a samozřejmě spoustu zajímavostí, které je potřeba navštívit. Třeba největší řemeslné muzeum v republice, máme tam zámek, máme nad městem kapli Svatého Jana Nepomuckého, kouzelné náměstí,“ vyjmenovává letohradská lákadla ředitel kulturního centra Jaroslav Moravec.

Letohrad zkrátka stojí za návštěvu, i kdyby se tam nic nedělo, což je nepravděpodobné: „U nás jsou agilní spolky, agilní skupiny lidí, kteří provozují různá představení. Když bych měl pozvat, začal bych zámkem a zámeckou expozicí, kde upozorňujeme na život šlechty, ale také na krátké období, kdy v Letohradě trávil svůj život Alfons Mucha.“

Kde to žije, tam je... Letohrad

Specialitou jsou noční strašidelné prohlídky zámku. O prázdninách jsou v plánu ještě dvě 2. a 16. srpna. Na ně je potřeba předem přihlásit. A malé návštěvníky potěší také interaktivní výstava Hrátky se zvířátky, která nejmenší seznámí s tím, jak vypadá které zvíře. Děti můžou vyzkoušet také zvířecí převleky.

V městském muzeu se návštěvníci můžou seznámit třeba s historií vzniku města, obdivovat zajímavé exponáty nebo zjistit, co mají s Letohradem společného sirky. „Je neuvěřitelné, že sirkařství bylo dřív v Letohradě, než v Sušici. Máme tam také Napoleonovy sáně, z doby, kdy Napoleon utíkal z ruské fronty, kde prohrál bitvy,“ říká Jaroslav Moravec.

V Muzeu řemesel v Letohradě mají ukázku desítek řemesel a povolání v minulosti.Třeba také kupecký krám

Cimrman s průvodcem

Milovníci českého génia Járy Cimrmana nevynechají jeho muzeum a světničku. A o prázdninách můžou zkusit jednu specialitu: „Každou středu v letošní sezóně provází výpravy, které přijdou, babka Kaplanka, jako ve filmu Cimrman ležící, spící.“

V Letohradě myslí také na sportovní nadšence. Na konec prázdnin od 31. srpna do 1. září připravili Mistrovství světa v biatlonu. „Ale protože to je konec léta, tak je to na kolečkových bruslích. Každoroční akce, na kterou se sjíždí množství lidí. Má to úžasnou atmosféru,“ láká Jaroslav Moravec.

Na výlet netradičně

A kdo by chtěl zažít historii na vlastní kůži, ten se může do Letohradu a ještě dál svézt historickým vlakem. Výletní vlak Králický Sněžník vedený historickým hnacím vozidlem M286.0001 zvaným Krokodýl, což je motorový vůz vyrobený v roce 1963, vyrazí na trať 3., 10. a 24. srpna a 21. září. Ve dnech 17. srpna, 14. a 28. září ho nahradí parní lokomotiva 423 009 z roku 1922 velký bejček, které v Letohradě neřeknou jinak, než Líza.

Spustit audio

Související