Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Ovocné knedlíky k létu patří - jahodové, meruňkové, borůvkové nebo švestkové. Co tyhle z bramborového těsta, sypané mákem a zalité rozpuštěným máslem? Vyzkoušejte je!
Na asi 20 knedlíků:
- 300 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- sůl
- 15 g másla
- 1 menší vejce
- švestky
Na posypání:
- mák
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Brambory uvaříme ve slupce, ideálně den předem. Oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, změklé máslo a vejce.
Zpracujeme těsto, ze kterého utrháváme kousky a do každého zabalíme ne příliš silnou vrstvou těsta nevypeckovanou švestku (lépe se balí). Vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 5 minut. Vyjmeme knedlíky z vody, vložíme na talíř, posypeme mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Související
-
Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.
-
Švestkový koláč s mákem
Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.
-
Nepečený dort se zakysanou smetanou
Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.