Dotace na fotovoltaiku stále lákají nové zájemce. Stát na elektrárnu přidává až 160 tisíc

5. červen 2024

Fotovoltaický systém funguje tak, že panely ze slunečního svitu vyrábějí stejnosměrný proud. Ten putuje do střídače, kde se vyrábí střídavý proud, který se využívá běžně v síti. Pro fotovoltaickou elektrárnu potřebujete tedy střechu a malou technickou místnost, kam se umístí střídač a dodatečné technologie.

Instalace fotovoltaických panelů láká hlavně majitele rodinných domů. Motivují je i dotační tituly, které jsou vypsány na podporu obnovitelných zdrojů. Od roku 2022 bylo naistalováno 122 000 elektráren do 10 kWp, což je maximum pro rodinné domy.

Na rozjezd ohřev vody

„Největší devizou je každoroční úspora na elektrické energii. Peníze investované do fotovoltaické elektrárny se vám vrátí do sedmi, osmi let. Takové jsou prognózy, záleží na tom, jak se bude vyvíjet cena elektrické energie,“ říká produktový manažer FVE Jiří Novák.

Podle něj je fotovoltaika velmi efektivní pro ohřev vody. Na tom je postavená dotace pro nízkopříjmové domácnosti, a tady dokonce zákazníci dotaci získají dopředu, aby mohli technologii instalovat.

Dotačních titulů je více. „Dotace záleží na výkonu elektrárny, na bateriovém úložišti, jsou tam kombinační bonusy, například pokud kombinujete tepelné čerpadlo se zateplením,“ upřesňuje Ing. Jiří Novák.

Klimatizace zadarmo 

„Teď v létě mají lidé přebytky energie, proto není marné nainstalovat doma klimatizaci, kdy si přes den dům mohou předem nachladit,“ doporučuje Ing. Novák.

Výše dotace je momentálně stanovena na maximálně 160 000 korun. Pokud pořídíte fotovoltaiku za 320 000, dostanete tedy polovinu od státu. Elektrárna na nejvyšší možný výkon vás může stát přibližně půl milionu. Od státu dostanete opět maximum, tedy 160 000 korun.

Jak se naučit s fotovoltaikou žít, aby byla efektivní? A jak využít pro fotovoltaickou elektrárnu světové strany? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související