Stíní vám sousedův strom? A čí jsou jablka a listí za plotem? Advokátka radí se sousedskými spory

26. duben 2023

Víte, co jsou sousedské imise? Je to všechno, čím vás může soused obtěžovat: hluk, prach, nepořádek, kouř nebo zápach. Může to být také stín od stromu, padající listí, uštěkaný pes a dokonce příliš hlasitá slepice. Je to tedy něco, co nás obtěžuje někdy právem, jindy neprávem. Pokud se sousedé nedokážou domluvit, může jejich spor skončit u soudu. Podle pardubické advokátky Terezy Možíšové je to ale krajní řešení, které může další soužití ještě více znepříjemnit.   

Některé obecní vyhlášky nařizují nedělní klid v obci. To znamená, že lidé by neměli rušit ostatní sousedy hlukem sekaček, pil nebo seker. V každé obci to mají jinak. Pokud se vyhláška nedodržuje, můžete se obrátit na daný obecní úřad, který situaci prošetří.

Mezi časté stížnosti patří i hluk, který pochází z výstavby nových domů v blízkosti starousedlíků. V tomto případě existují veřejnoprávní limity pro hlučnost nebo prašnost, které stavebníci musí dodržet. V tomto případě by měl stížnost prošetřit daný odbor životního prostředí.

Čí jsou broskve za plotem?

Zákon stanovuje podmínky, na základě kterých se určuje, co je mezi sousedy přípustné, a kdy už je to tzv. přes čáru. Mezi velmi časté spory patří přesahující větve na sousedově pozemku. Patří tyto větve a ovoce na nich sousedovi nebo vlastníkovi? Vysvětlení je trochu kuriózní, říká právnička:

„Dokud jsou například broskve na stromě, patří vlastníkovi, i když větev přesahuje na sousedův pozemek. Ten si je tedy otrhat nesmí. Naopak musí vlastníkovi umožnit vstoupit na pozemek, aby si ovoce sklidil. Jakmile ale broskve spadnou, může si je soused sesbírat. Paradoxní je, že s nechtěným spadaným listím je to stejně.“

Dalším problémem mohou být větve, které sousedovi stíní. Je to zase otázka míry. Pokud stíní celý den, je to důvod ke stížnosti. Pokud stíní jednu hodinu odpoledne, není to situace k řešení. V žádném případě není možné větve, i když zasahují na cizí pozemek, odstranit bez domluvy s vlastníkem.  

Stavba bez souhlasu souseda

K vyhroceným situacím může dojít i v případě, kdy soused nesouhlasí se stavbou na vašem pozemku.

„Pokud splníte všechny zákonné podmínky na realizaci stavby, tak sousedský souhlas teoreticky nepotřebujete. Ale my ho v drtivé většině případů doporučujeme. Pokud máte souhlas, stavební řízení proběhne mnohem rychleji a je levnější. Pokud chcete postavit něco, co soused v žádném případě nechce tolerovat, má mnoho možností, jak se proti tomu bránit a vy můžete na stavební povolení čekat mnoho měsíců, až rok! Proto je mnohem jednodušší domluvit se, třeba i částečně ustoupit,“ radí advokátka Tereza Možíšová.   

Jak se zachovat v situaci, kdy podezříváte souseda, že se vám napojil na vodu? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související