Farma proměňuje smutné psí oči na veselé. Nový domov našlo už 400 psů

6. říjen 2022

Dvě mladé ženy Aneta Polláková a Markéta Steinkeová jsou ochotné věnovat veškerý svůj volný čas záchraně opuštěných zvířat. V Dražkově u Sezemic založily před třemi lety farmu U Veselýho Psa. Starají se tam o opuštěné psy a kočky, ale také o hospodářská zvířata. Díky nim už našlo nový domov na čtyři sta psů.

„Fungujeme pod projektem Nadačního fondu Pardubice sobě  jako azyl pro zvířata. Opuštěným psům hledáme nové domovy, také kastrujeme toulavé kočky. S tím pomáhá naše veterinářka. Díky pomoci lidí, které oslovujeme hlavně na sociálních sítích,“ vysvětluje Aneta Polláková.  

Jak najít psovi spolehlivého pána?

Na farmě U Veselýho Psa praktikují i dočasnou péči pod hlavičkou dalšího projektu - Dočasky Pardubice. „Naším cílem je, aby se psi a kočky dostali do dobrých rukou. Jakmile se k nám přijdou, tak je socializujeme. Není to jako v klasickém útulku. Bereme je k nám domů, aby měli správné hygienické návyky. Jsou to prostě členové domácnosti. A pak máme i psy, které necháváme u nás natrvalo, ti už by stěhování nezvládli. Chodíme v krojích, protože ctíme staré české tradice. Podporujeme i místní farmáře a zemědělce. Jezdí k nám děti ze školek a škol, ale také senioři, připravujeme pro ně různé programy,“ vyjmenovává Markéta Steinkeová.

Nejvíce kontaktů na nové majitele psů získávají farmářky přes sociální sítě. A děkují všem za sdílení informací o psech vhodných k adopci. „Na Facebook dáváme inzeráty, posíláme předadopční dotazníky, pak zájemci přijedou, psa vyvenčí, poznáme se osobně,“ říká Aneta Polláková.

Při převzetí je potřeba ještě podepsat adopční smlouvu, ve které se nový majitel psa zavazuje, že o něm bude podávat zprávy, aby si farmářky byly jisté, že je v dobrých rukou.

Pokud vás téma zaujalo a rádi byste se podívali, jak to na farmě U Veselýho Psa vypadá, přijeďte tuto neděli 9. 10. na akci, kterou farmářky pořádají. „Ukážeme farmu, děti se mohou pomazlit se zvířaty, bude dokonce napečeno,“ zve Markéta Steinkeová. Akce trvá od 11 do 16 hodin.

Spustit audio

Související