Horní Jelení je město mezi lesy

Kdysi tam bývala tvrz, pak hrad a zámek. Ale především v jeho okolí hluboké lesy s množstvím divoké zvěře, která dala Hornímu Jelení jméno. Krásná příroda obklopuje toto město dodnes.

Horní Jelení leží ve východním cípu Pardubického kraje mezi Orlickým Podhůřím a Polabskou nížinou. Patří k němu ještě Dolní Jelení a Rousínov. A i když má Horní Jelení jen okolo dvou tisíc sta obyvatel, může se chlubit statutem města. Poprvé ho získalo roku 1555, pak se stalo na nějaký čas městysem a na město bylo znovu povýšeno v roce 1912. Už vlastně ale od pradávna považovali Jelení za významné místo, které mělo řadu privilegií. Bývalo sídlem panství, nejprve s hradem, o kterém mluví i několik pověstí, a později se zámkem.

Hrad, zámek, rybníky

Už od 10. století tvrz a pak hrad stával v Horním Jelení zřejmě na severním cípu dnešního náměstí. Napovídají to kamenné sklepy tamních domů, které by mohly být pozůstatkem po takovém středověkém sídle. To patřilo například i do majetku krále Jiřího z Poděbrad. Hrad se tedy do dnešních dnů nedochoval, a bohužel ani zámek, který tam postavil hraběcí rod z Bubnů v roce 1866. Když ho museli po roce 1948 opustit původní majitelé, zacházelo se s ním tak, že se z něj při rekonstrukci v roce 2000 mnoho původního zachránit nedalo.

Rybník na Dolním Mlejnku, jeden z dochovaných rybníků vybudovaných v 16. století Pernštějny

V plné kráse se do dnešních dnů dochovala krásná příroda v okolí Horního Jelení. Kromě hlubokých lesů, přes které vede hned několik turistických tras, je to třeba soustava rybníků. Původně jich bylo jedenáct a nechali je tam vybudovat v 16. století Pernštejnové. Řada z nich je tam dodnes. A jeden, Pětinohona, je také Přírodní rezervací. Krom toho objeví návštěvníci lesů v okolí Horního Jelení mnoho půvabných potůčků a studánek.

Kostel s památkami z Neratova

Dalším významným vlastníkem Jelenského panství byl na konci 16. a začátkem 17. století Heřman z Bubna. O něm koluje spousta legend, především ta, že si ochočil lva, který ho všude následoval jako pes. Heřman z Bubna také nechal v obci postavit kostel, který je dnes zasvěcený Nejsvětější Trojici. Jeho současná podoba pochází z přestavby z roku 1866. V kostele je také množství památek, které místní farníci zachránili z kostela v Neratově poté, co ten na konci 2. světové války vyhořel. Je mezi nimi třeba i monumentální barokní oltář nebo obraz, jehož autorem by mohl být Karel Škréta.

Z Horního Jelení pochází řada významných osobností. Například herečka, která se podle svého rodného města dokonce pojmenovala, Jiřina Jelenská. Tu známe z řady filmů i televizních inscenací, například jako manželku předsedy družstva z trilogie Slunce, seno…

Celníci z Čech i Slovenska si tam zase jezdí každý rok slavnostně připomínat dalšího významného rodáka, JUDr. Emila Martince, autora prvorepublikového celního zákona, který byl tak dokonalý, že ho přijaly obě země i do svého současného zákonodárství.

Spustit audio

Související