Hybridní výuka je dobrý sluha, ale zlý pán. Doma zůstávají i zdravé děti, varuje učitelka

22. prosinec 2021

Jak dopadlo první pololetí ve školách? Co bylo pro učitele, děti i rodiče nejtěžší? Další koronavirový půlrok zhodnotila v Radioporadně zástupkyně ředitele ZŠ Štefánikova Pardubice Petra Ryšavá.

„Vždycky si myslím, když jsem jednou za půl roku u vás ve studiu, že nás ve škole už nic horšího nemůže potkat. A to se pletu. Ten letošní školní rok přinesl další novinku, což je hybridní výuka. Bylo to pro nás zase o něco náročnější, nicméně v technice jsme se posunuli o obří kus dál. Už vím, že nic nekončí obzorem. Vždy se dá nahlédnout za něj,“ bere současnou náročnou situaci ve školství s humorem Petra Ryšavá.

Hybridní výuka vznikala za běhu

Hybridní výuka znamená, že se učitel věnuje současně dětem ve škole a dětem, které jsou v karanténě nebo nemocné doma. Je to dokonalý nástroj, jak žáky vzájemně propojit a zajistit vyučování pro všechny. Učitel komunikuje se všemi dětmi společně, vzájemně se vidí na obrazovkách a mluví spolu.

Čtěte také

„Ale pozor, je to výborný sluha, ale špatný pán. Pozorujeme, že v některých rodinách zůstávají i zdravé děti, které by do školy přijít mohly. Máme obavu, aby se z toho nestal fenomén a zdravé děti nezůstávaly sedět doma u počítačů,“ varuje učitelka Ryšavá. Podle ní bere samota dětem sebevědomí. Děti po delší době v karanténě se už ani nechtějí dostat zpátky do kontaktu s ostatními dětmi, a to je nebezpečné.

Harry Potter baví děti i učitele

Během prvního adventního víkendu se ZŠ Štefánikova Pardubice proměnila na kouzelnou školu v Bradubicích. Vznikl projekt, který dává zapomenout na současné těžkosti jak dětem, tak učitelům.

„Máme čtyři koleje a já jsem ředitelkou té Zmijozelské. Je to projekt, který prochází celou školou. Děti do jednotlivých kolejí rozdělil kouzelný klobouk a teď budou po celý rok bojovat za své koleje. Plusové  body jsou za reprezentaci školy, za dobročinnost, za aktivity, kterých se děti zúčastní ve škole i mimo školu. Už se těšíme na leden. To bude Barevný den, kdy se děti vrátí do školy v barvách své koleje,“ těší se na začátek ledna Petra Ryšavá.

Spustit audio

Související