Jak si na rautový talířek přemístit kyselou okurku? Bez vidličky se neobejdete, na ruce zapomeňte

5. říjen 2025

Naložené kyselé okurky mnozí vítají jako přílohu. Jak je způsobně přendat na talířek, pokud je na banketu vidíme plavat v mističce? Můžeme zalovit rukama, nebo jen příborem? Radí Ladislav Špaček.

Kyselé okurky určitě přeložíme samotnou vidličkou. Můžeme ji dokonce napíchnout. Jestliže jsme na rautu, kde jsou pokrmy, které si překládáme překládacím příborem, jako třeba plátky masa, šunky nebo sýra, tak je nepřípustné použít jenom vidličku a do těchto pokrmů píchat. To je opravdu zločin. Musíme použít celý překládací příbor, to znamená podebrat lžící a vidličkou na plocho přeložit. Ovšem kyselou okurku si klidně napíchněte.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio