Jdete na ples? Punčocháče a dřevěného motýlka nechte doma

5. březen 2020

Pokud jste si na ples pořídili dlouhé šaty světlé barvy, není možné k ním nazout  černé lodičky. To je podle módní stylistky Miroslavy Zurianové velký módní přešlap. Stejně tak jsou nevhodné punčocháče pod dlouhé šaty, a vůbec nejhorší jsou podkolenky. I když jsou šaty dlouhé, při tanci se vše, co je pod nimi,  ukáže v plné kráse.

Černé boty využijete pouze k černým šatům. Pokud si na ples berete šaty jiné barvy, volte univerzální boty ve stříbrné, tělové nebo lehce pudrové variantě. Můžete je pak použít k šatům v různých barevných variacích. Pozor také na boty s černou podrážkou. I ta se při tanci ukáže.

V sandálech a klidně na boso

Boty na ples by měly být podle Miroslavy Zurianové pohodlné, ideální se zapínáním přes nárt nebo kotníky, aby se nevyzouvaly. Žádným přešlapem už dnes není, když si vyjdete na ples v sandálech, a dokonce na boso, tedy bez punčoch. Je to rozhodně lepší, než si navléknout punčocháče nebo dokonce silonové podkolenky či ponožky. Viditelný lem takové podkolenky při tanci vůbec nevypadá přitažlivě.

„Bosá nožka v sandálech vypadá velmi hezky. Pokud je to ples, který je konverzační, není to problém. Tam nemusí být ani dlouhé šaty, ano pevná taneční bota. Teď jsou módní společenské šaty s rozparky. V těch páskových sandálech vypadá štíhlá noha velmi hezky. Ale vždy musí být podpatek,“ říká módní stylistka Zurianová.

Dalším módním přešlapem jsou punčocháče. Pod dlouhé šaty volte vždy punčochy. Mnohem lépe se s nimi manipuluje, pokud jdete například na toaletu.

Černá není vždy dobrá

Mnoho žen volí barvu šatů černé barvy. Černá zeštíhluje, to je hlavní důvod. Ale zajímavější je například tmavě modrá nebo letošní módní hit – smaragdová. Ta většině žen podle Miroslavy Zurianové velmi sluší. Pozor na fialovou bordó, ta může udělat ženu starší. Některé ženy po padesátce tmavé barvy odkládají a sahají po pastelových tónech. Ty totiž ženu rozjasní a omladí.

Mužské přešlapy

Menší problém je s oblékáním u mužů. Na prestižní  akce se hodí černý smoking, dnes už existují i modré varianty. Ale současná móda vypasovaných krátkých sak i kalhot ne každému muži sluší. I malé bříško se v krátkém vypasovaném saku objeví. Proto je nejdůležitější správný střih.

„Největší chyby u mužů jsou ve špatných délkách sak a rukávů. Velkým módním přešlapem je krátký rukáv, dřevěný motýlek nebo barevná košile. Mluvím o správném dress codu, který je povinný na prestižních společenských akcích. Bílá košile a vázací černý motýl je jedinou správnou variantou ke smokingu. Nikdy nevolte barevného motýla, i když má partnerka barevné šaty. Samozřejmostí jsou vysoké ponožky, které se řídí barvou bot. Ale pokud se chystáte na sokolský, hasičský nebo kynologický ples, klidně si vezměte barevné ponožky s buldočkama,“ směje se Miroslava Zurianová.

Spustit audio

Související