Jidáše
Jidáše by na velikonočním stole neměly chybět. Věřilo se, že kdo ho sní na Zelený čtvrtek před východem slunce, ten bude po celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.
- 500 g hladké mouky
- 70 g změklého másla
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- kůra ze 1/4 citronu
- Na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
V misce rozmícháme droždí se lžičkou cukru na kaši, zalijeme ohřátou smetanou (ne horkou) a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
V další míse smícháme suroviny, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Můžeme použít kuchyňského robota. Těsto vypracujeme do koule, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 24 stejných dílů a z každého vyválíme váleček dlouhý asi 20 cm a stočíme do uzlíku a položíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem. Před vložením do trouby jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem smíchaným s trochou vody.
Pečeme asi 15 minut a po vytažení z trouby potřeme medem, který jsme nechali ohřát a smíchali s máslem.
Související
-
Kolem Vysokého Mýta vodí Jidáše. Starou tradici nezastaví nic
Velikonoce přinášejí hromadu zvyků. Tou nejznámější dnes je chození s pomlázkou. Dřív bylo ale podobně rozšířené vodění Jidáše. Dochovalo se jenom na několika místech.
-
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Vyzkoušejte ho do pesta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.