Kam zajít večer? Do muzea

19. květen 2023

Jako můra za světlem. Nějak tak si organizátoři představují, že nalákají návštěvníky na magickou atmosféru plnou kulturních zážitků. Třeba Pardubická muzejní noc bude v pátek 19. května mezi 17. a 23. hodinou hned na 11 místech.

„Řadu z nich najdete v centru města, další na okraji. Doporučujeme se mezi nimi přepravit na kole anebo speciální muzejní dopravou, kterou připravilo rosické muzeum. Jde o historické autobusy a trolejbusy. Ty vás dovezou k Památníku Zámeček, k Larischově vile anebo třeba ke krematoriu,“ říká za pořádající Východočeské muzeum v Pardubicích Kateřina Procházková.

 Start v rezidenci

Hned po zahájení muzejní noci na nádvoří zámku provede palácovou částí Pernštejnské rezidence ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. Děti si na nádvoří ve Vilémově renesančním ateliéru zahrají na malíře a architekty.

Pardubická muzejní noc 2023

Do historie zámeckých proměn vás díky fotografiím vtáhne historička Veronika Schiebelová. Pernštejnskou zbrojnici představí historik Jan Tetřev. Výstavu krojů následně rozezní koncert ZUŠ Pardubice – Polabiny. Atmosféru od 20 hodin dotvoří romská kapela Roberta Kováče.

Gočárova galerie zve do Domu U Jonáše na projekce z reportáží 70 let života galerie. Na děti a rodiče bude čekat program pokladů galerie nazvaný V moři umění. Nahlédnout můžete i do Institutu paměti národa. Zelená brána kromě stálých expozic a výstupu na věž nabízí výstavu věnovanou Nizozemsku. Mázhaus má expozici obrazů nazvanou Doteky Číny v české krajině. Knihovní centrum U Vokolků na Příhrádku chystá hravé výtvarné aktivity zaměřené na astronomii a vytvoření společné panoramatické kresby, Letecké muzeum Jana Kašpara zase láká na letuschopné repliky prvních letadel a výstavu s modely ukrajinského letectva.

Festival muzejních nocí startuje celonárodním zahájením v Olomouci. Třeba v Chrudimi je muzejní noc v plánu na 26. května. Postupně se zapojí taky hrad Košumberk u Luže na Chrudimsku anebo Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Krajským epilogem budou Dožínky Městského muzea v Ústí nad Orlicí 22. září. Kompletní program najdou zájemci na internetu

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související