Karcinom kůže bude brzy nejčastějším rakovinným onemocněním. Jak se správně chránit před sluncem?

3. červen 2024

Všichni víme, že sluneční záření ve velké míře škodí, na druhé straně je v přiměřené míře potřeba. Jak udržet ten správný balanc? A jak jsou na tom Češi s výskytem karcinomu kůže podle současných průzkumů? Zeptali jsme se vedoucí lékařky Homea Clinic Pardubice Ivy Žampachové.

„V roce 2040 bude mít každý třetí muž maligní melanom a tento nádor bude nádorem na prvním místě. Předběhne tak rakovinu prostaty a další. U žen tento nádor bude na druhém místě, a to po karcinomu prsu,“ varuje lékařka Žampachová. Podle ní bychom měli více přemýšlet o tom, jakým způsobem se vystavujeme slunci. 

Tento neblahý růst maligního melanomu je zapříčiněn zvýšenou sluneční aktivitou. Přitom naše kůže je podle MUDr. Žampachové mnohem citlivější, než kůže našich předků. Hlavně ve městech žijeme převážně v budovách. Potom vyjedeme na dovolenou k moři, kde je pokožka extrémně zatížená, a pokud není dostatečně ochráněná, spálí se. A to je to nejhorší, co se může stát.

Nespalte se hned na začátku sezóny

„Na slunce není dobré chodit v poledne, zbytečně taky nevyhledávejte solária. Na druhou stranu D vitamín potřebujeme, s věkem D vitamínu výrazně ubývá. Ale zásadní je se nespálit. Ochranných prostředků je mnoho. Objevují se dokonce pěny, které vydrží údajně až šest hodin na těle a můžeme se u toho i koupat. Používejte aspoň třicítku. V létě minerální filtry, které odrážejí světelné paprsky z naší kůže a kůže pak nestárne tak rychle,“ doporučuje MUDr. Iva Žampachová.

MUDr. Iva Žampachová kontroluje znaménka za pomoci umělé inteligence

Pokud máte více pigmentových projevů na těle, neváhejte s prevencí. A pozor, genetika hraje obrovskou roli. Tam je prevence nesmírně důležitá.

Robot ukáže i ten nejmenší flíček

„Všímejte si změn na kůži, neignorujte pocity svědivosti nebo změny barvy. Pozor, když se znaménko mění ze světlého na tmavé nebo obráceně, i změna barvy je důležitá. Těch možností, jak může vypadat maligní melanom, je celá řada, apelujeme na prevenci. Ze všeho se může něco vyvrbit, na druhou stranu taky nemusí, je potřeba k tomu přistupovat s rozumem,“ popisuje MUDr. Žampachová.

V současnosti existují robotické přístroje, které zaznamenají každé znaménko na kůži. „Robot sejme znaménka podle velikosti a my je ve spolupráci s umělou inteligencí analyzujeme. V tomto případě je umělá inteligence to dobrý sluha,“ říká lékařka.

Jak může pomoct estetická dermatologie lidem s onkologickým onemocněním? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související