Kdy přilétají vlaštovky? První nedočkavci už jsou tady a je jim krušno

5. duben 2023

Pardubický ornitolog Libor Praus chodí do práce nejraději na jaře. I když jsou současné dubnové dny velmi chladné, ptáci se k nám postupně stěhují z teplých krajin. Vlaštovkám ale ornitolog vzkazuje, aby aspoň pět dní počkaly. První nedočkavci už jsou tady a je jim krušno.

„Je ale možné, že jste první vlaštovky letos ještě neviděli. Ony totiž nelétají rovnou na hnízdiště. Když je chladno, zdržují se u větších rybníků, kde je přece jen nějaký hmyz. Navíc vlaštovky nocují teď v rákosí,“ vysvětluje ornitolog.

Mají ptáci radar na počasí?

První vlaštovky k nám přilétají už na konci března. Tento rok není podle Libora Prause výjimkou. První vlaštovky už tu máme. Poznají ptáci, že je čas vrátit se domů? Mají na to nějaký radar?

Mladé vlaštovky

„Vlaštovka je pták striktně hmyzožravý a tažný. Zimuje v subsaharské Africe. A v tak vzdáleném kraji nemůže odhadnout, jak bude v Čechách. První nedočkavce tedy čekají krušné časy. A na to, aby se vrátili zpátky do tepla, jim už nezbývají síly.

Ale jsou druhy, které zimují ve středomoří nebo v západní Evropě, a ty mohou částečně rozpoznat, jestli je čas letět domů. A pokud přiletí, nemají v případě zimy problém vrátit se zpět. Ale ptáci, kteří přilétají až z daleké Afriky mají díky evoluci vrozené, tedy zakódované období, kdy je čas k odletu. A bude trvat ještě několik generací, než se přizpůsobí klimatickým změnám. Tyto druhy to mají opravdu těžké,“ konstatuje Praus.

První přilétá čapí samec

První přilétají na české komíny čapí samci. Někteří už jsou tady. A vyhlížejí samici. Tu pak přivítají typickým zvukem klapání zobáků.

čáp

„Když se ti dva sejdou, jde to pak velmi rychle. Po půl roce půstu je před nimi krásný milostný vztah. I tady u nás v Pardubicích, kousek od Automatických mlýnů v Husově ulici, máme na komíně čápa. Přiletěl už 19. března. Ale zatím se nedočkal samice.“

A co když nepřiletí? „Najde se jiná, příroda si poradí. Silná vazba je spíše na hnízdo, než na partnera. Když jeden uhyne, ten druhý prostě zahnízdí s jiným,“ uzavírá ornitolog Libor Praus.

Česká společnost ornitologická nabízí lidem pozorování na webu. Můžete se zaregistrovat a vkládat vlastní pozorování nebo dát zprávu, že hnízdo je prázdné.

Jak je to s havrany v Chrudimi? Změnila se s klimatickými změnami jejich migrace? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související