Kdy začít s příkrmy u kojenců? Alergoložka doporučuje využít toleranční okno

24. leden 2022

Alergie je celosvětová epidemie nové doby. Podle dětské alergoložky a imunoložky Drahomíry Peřinové jsme stále více choulostiví na různé druhy potravin, ale i na roztoče nebo pyly.  Je to odraz toho, jak a kde žijeme.

Nejčastějším alergenem je bílkovina kravského mléka. Ta se může projevit už u nejmenších dětí brzy po narození. „Může to začít u nevinných bolestí bříška, až po vážné stavy, kdy děti mohou být dokonce ohroženy na životě,“ říká lékařka Peřinová.

Pozitivní na tom je, že se v devadesáti procentech jedná o přechodnou záležitost. „Do třech let si většina dětí vytvoří toleranci na bílkovinu kravského mléka. I když často se u těchto dětí poté vyvine alergická rýma nebo ekzém. Nicméně devadesát procent z toho vyjde vítězně,“ doplňuje Drahomíra Peřinová.

Pozor na semínka nebo luštěniny

Umělá mléčná výživa je podle lékařky Peřinové v ČR na velmi vysoké úrovni. Pokud se vyskytne alergie na mléčnou bílkovinu, mléko se nahradí dietním, kdy je bílkovina naštěpená na aminokyseliny. Takto rozštěpenou bílkovinu už střevní sliznice vstřebává dobře.

Drahomíra Peřinová

Potravin, které vyvolávají alergie u malých dětí, je mnohem více. Často to jsou vejce, mouka, obezřetní bychom měli být při podávání různých semínek, pozor i na mák, luštěniny nebo ořechy. U ořechů navíc hrozí vdechnutí. A nesmíme zapomenout na všechny krásné a barevné sladkosti, které děti hlavně v předškolním věku vyžadují.

Pro první příkrm využijte toleranční okénko

V době mezi dokončeným čtvrtým až šestým měsícem je vhodné nahrazovat jednu mléčnou dávku nemléčným příkrmem. 

„Začněte nealergizující uvařenou bramborou, mrkví a postupně přidávejte další potraviny, vždy jen po jedné položce, aby se případně přišlo na to, co není pro dítě dobré,“ vysvětluje MUDr. Drahomíra Peřinová. 

Právě doba mezi čtvrtým a šestým měsícem je pro příkrmy ideální. Dítě má totiž v tomto čase tzv. toleranční okénko, kdy snáší všechny potraviny dobře. Je to dobré období pro návyk dalších nemléčných potravin.

Proč přestane mléko dělat dobře starším lidem? A proč začne dospělému člověku najednou vadit mrkev? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související