Klevela, prachanda a další tipy, co s ovocem a zeleninou

Přemýšlíte, jak naložit s nadúrodou rajčat, paprik, cuket, švestek nebo jablek a hrušek? Můžete se inspirovat třeba starou českou kuchyní, nebo naopak moderními směry. Prozradíme vám pár receptů.

Naše babičky rády zpracovávaly švestky do povidel. Ta se ale musí vařit pomalu a dlouho, a proto radí gastronomická novinářka Eva Rýznerová ze švestek vyrobit méně náročnou klevelu: „Švestky stačí vypeckovat a rozvařit s cukrem. Pak je nalijete do sterilních sklenic a klasicky zavaříte.“

Švestkový kečup

Švestkový kečup

Potřebujete (na 2 skleničky):500g vypeckovaných švestek,500ml jablečného octu,30g hnědého cukru,3 stroužky česneku,půl lžičky mleté skořice,čtvrt lžičky perníkového koření,pepř

Švestky, stejně jako další ovoce konce léta a podzimu, je pak velmi vhodné usušit. Ze sušených hrušek můžete, podobně jako staré hospodyňky, udělat prachandu. „Jsou to vlastně usušené plátky hrušek, které se rozdrtí na prach, třeba v hmoždíři. Od toho také ten název. Hruškovou prachandu pak můžete během zimy používat místo drobenky na koláče. Je to nejen chutné, ale i zdravější,“ radí Eva Rýznerová.

Sušení, v tomto případě spíše pomalé pečení, je pak také dobrý způsob, jak zpracovat kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel, celer, řepu,… „Zeleninu očistíme a nakrouháme na velmi tenké plátky. Ty pak rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme solí. Pečeme na nízkých teplotách, asi 60-70 stupňů Celsia, 6-8 i více hodin. Získáme tím podstatně zdravější chipsy,“ říká Eva Rýznerová a připojuje ještě svůj oblíbený recept na zpracování dýně.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a koriandrem

Suroviny pro 6-8 porcí

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička žluté kari pasty (koupíte ve specializovaných obchodech)
  • 1 šalotka, oloupaná
  • 1 mrkev, oškrábaná
  • 1 brambor, oloupaný
  • 300 g pečené dýně hokkaido
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička koření garam masala
  • sůl a pepř
  • lístky koriandru na ozdobu

Na 1 lžíci oleje rozpusťte kari pastu. Přidejte nakrájenou šalotku, mrkev a brambor. Dozlatova opečte a přidejte pečenou dýni. Zalejte zeleninovým vývarem a nechte 30 minut probublávat na velmi mírném ohni. Poté přidejte kokosové mléko (2 lžíce odložte stranou na ozdobu) a koření garam masala. Krátce povařte. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem, osolte a opepřete podle chuti. Na talířích ozdobte koriandrem a kokosovým mlékem.

autor: RUS

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.