Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Sezóna chřestu začíná a na trzích se objevují svazky zelených a bílých výhonků. Připravte si lehký předkrm podle našeho receptu.

Ingredience
  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g šunky
  • 50 g tvrdého sýra

Zelený chřest omyjeme, lehce očistíme a odkrojíme tvrdý konec. Zapékací misku vytřeme olejem, troubu rozehřejeme na 175 °C.

Výhonky chřestu obalíme plátky šunky a vyskládáme do mísy. Posypeme strouhaným sýrem, použít můžete například i parmezán.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut, podáváme hned po upečení, s opečenými plátky bagety potřenými olivovým olejem.  

Související

  • Zapečený květák s bramborem

    Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!

  • Mrkvová pomazánka z žervé

    Pokud se po Vánocích chcete rychle dostat do formy a hledáte recept na lehkou večeři, vyzkoušejte třeba tuhle pomazánku ze zeleniny!

  • Sýrový quiche

    Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.