Kudy na pláž? V Mělicích se živelně rozrůstají ploty a nepovolené stavby

29. duben 2019 14:30

V létě tam bývá hlava na hlavě. Koupání na písníku v Mělicích u Přelouče už prý není, co bývalo. Místním vadí, že ubývá míst, kudy se dá dostat přímo k vodě na písečnou pláž.

Někteří si teď stěžují, že kolem něj kousek po kousku ubývá volně přístupných pláží a viní z toho hlavně majitele pozemků. Ti na nich staví karavany a různé přístřešky a ohraničují vstupy do vody páskami anebo nízkými ploty.

Živelní osadníci z Mělic

„Tady to je normální kadibudka,“ říká šéf osadního výboru Mělice Aleš Kouba a pokračuje: „Začíná nám vadit, že se tady rozrůstají černé stavby, nebo stavby různého druhu, jako karavany, které jsou otlučené paletami. Jsou zadělané různými věcmi, které zamezují lidem v přístupu ke koupání.“

Osadní výbor už své připomínky přednesl i na zastupitelstvu města Přelouče. Zastupitelé podle Kouby slíbili, že se situací budou zabývat a že věci, na které mají pravomoc, zkontrolují.

Starostka Irena Burešová z ODS potvrdila, že na posledním dubnovém zastupitelstvu stížnost Mělic řešili a o černých stavbách úředníci vědí. Samo město s tím a podle ní moc nezmůže, pokud jsou pozemky soukromé, a jak Burešová dodává, jednat musí státní správa, např. stavební úřad.

Přímo u písníku vznikají třeba i kadibudky

„Stavební úřad tam byl na kontrole, půjde tam na kontrolu i živnostenský úřad. Vedoucí stavebního úřadu na zastupitelstvu konstatoval, že se tam začínají vyskytovat nepovolené stavby.“ To znamená, že nejsou v souladu s územním plánem rekreační oblasti.

Umýt si auto u písníku

Část pozemků na plážích vlastní taky město, je to třeba hojně navštěvovaná dětská pláž. Tam je ale podle starostky vše v pořádku. Alešovi Koubovi vadí, že u pláží na soukromých pozemcích vznikají živelně kempingové osady. „Lidi tady dělají hygienu do vody, umejou tam psa, umejou tam auto, nádobí. Potom ta voda vypadá, že je znečištěná, že se sem ani nechceme chodit koupat.

Mělický písník přitom v létě navštěvují tisíce lidí, podle Kouby by tak někteří návštěvníci měli počítat s tím, že budou mít o něco těžší najít volnou pláž, která není označená jako soukromý pozemek.

autor: Ondřej Wolf

Související